Svetlana toont de wand met tekeningen en brieven die haar kinderen naar Oekraïne sturen. (Foto: Louis Smit)

Svetlana's gezin vond draai in Leiden maar wil terug naar Oekraïne

Svetlana en haar gezin uit Mikolajiv vonden half augustus in Leiden onderdak in de opvang voor Oekraïners aan de Lammenschansweg. Na bijna drie maanden hebben ze hun draai gevonden, maar ze willen absoluut terug naar Oekraïne. Zij zijn gevlucht omdat Rusland op 24 februari Oekraïne binnenviel.

“We zijn dankbaar voor de hulp die we hier krijgen. Alles is uitstekend geregeld, zo hebben we een sticker in ons paspoort gekregen die betekent dat we voorlopig in Nederland mogen blijven”, zegt Svetlana in de gezellig ingerichte woonruimte. Na een reis van vijf etmalen arriveerde zij half augustus met haar man en twee kinderen in Leiden.

Haar zoon van tien en haar dochter van acht zitten in een internationale klas op De Vlietsprong en volgen daarnaast online het Oekraïense onderwijsprogramma. Svetlana is zelf basisschoollerares en geeft via Zoom rekenen en taal aan kinderen in Oekraïne.

De ouders van Svetlana en van haar man wonen vlakbij Cherson in het zuiden van Oekraïne. Er is dagelijks telefonisch contact. Om Cherson kan elk moment een hevige strijd ontbranden. “Onze ouders hebben het zwaar als gevolg van de Russische aanvallen op algemene voorzieningen. Er is geen gas en er is niet permanent stroom. Water moeten ze halen bij een uitgiftepunt op straat”, vertelt Svetlana. Haar eigen huis in Mikolajiv staat nog overeind, maar de ramen zijn kapot. Zij doet haar verhaal in het Russisch, de taal van het land dat Oekraïne binnenviel. Op de vraag of dat niet raar voelt zegt ze dat ze zich ver van de politiek wil houden.

Fietsen
Het gezin kreeg fietsen ter beschikking. Konden ze al fietsen? “Jazeker”, zegt Svetlana. “Fietsen is bij ons heel gewoon. We maakten ook al excursies, we bezochten onder meer de Burcht, de Pieterskerk en de Hortus Botanicus”.

De kinderen maken tekeningen en schrijven brieven die ze digitaal naar Oekraïne sturen. Daar zitten brieven bij waarin ze de soldaten bedanken die voor Oekraïne vechten maar ook brieven aan familie en vrienden. Svetlana wijst op een volgeplakte wand terwijl ze zegt: “Alles komt goed. Het wordt een keer vrede, en dan gaan we terug.”

Interview Leiden Maatschappij Onderwijs Opvang Oekraïense vluchtelingen


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×