Pterodactylus van toneelgroep Imperium. (Foto: PR)

Komisch toneelstuk over virus, seks, misbruik en een dinosaurus op de Oude Vest

Enkele kernwoorden over het nieuwe toneelstuk Pterodactylus van toneelgroep Imperium uit Leiden: seksualiteit, pedofilie, misbruik, zwarte komedie, absurdisme. Pterodactylus is een uitgestorven vliegend reptiel uit het tijdperk van de dinosauriërs. De botten van een exemplaar worden door zoonlief gevonden in de tuin van zijn ouderlijk huis en in elkaar gezet terwijl de familie om hem heen ophoudt te bestaan.

De rollen kort samengevat: Zoon Todd (Simme van de Lustgraaf) komt thuis en vertelt ouders dat hij aids heeft. Dochter Emma (Marjolein van der Woude) neemt haar kersverse vriendje, Tommy (Thomas Westerhout), mee naar huis en kondigt haar huwelijk aan. Vader Arthur (René Huinen), bankdirecteur van beroep, gaat vreemd. Moeder Grace (Bibi van der Kraan) is aan de drank en weet niet of ze zich voor moet bereiden op een begrafenis of huwelijk.

Thomas Westerhout en Bibi van der Kraan van toneelgroep Imperium over nieuw toneelstuk Pterodactylus

Regisseur Arne Sybren Postma vertelt over Imperiumstuk Pterodactylus

De door Sigmund Freud in de psychologie geïdentificeerde eigenschappen van de mens, repressie, ontkenning en projectie, wisselen elkaar in hoog tempo af in dit toneelstuk van de Amerikaanse toneelschrijver Nicky Silver. De onderliggende seksuele verlangens van de gezinsleden worden daardoor slechts fragmentarisch zichtbaar. Het maakt het gedrag van de vier gezinsleden en aanhang impulsief en onvoorspelbaar.

Het is dan ook een stuk dat door het snelle schakelen van emoties veel vraagt van de toneelspelers. De acteurs weten de snelheid erin te houden zonder dat de karakters en situaties helemaal tot clichés vervallen. Hoe gruwelijk sommige verhalen en gebeurtenissen in het stuk ook zijn, uiteindelijk wordt de kijker vooral vermaakt. Het toneelstuk, geregisseerd door Arne Sybren Postma, is te zien in het Imperium Theater gevestigd op de Oude Vest 33e te Leiden tot en met 11 maart 2023.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×