Molen de Valk. (Foto: Chris de Waard)

Sleutelstad-luisteraars tijdens voorjaarsvakantie gratis naar Molenmuseum De Valk

Nog geen plannen voor de komende voorjaarsvakantie? Een bezoekje aan Molenmuseum De Valk is leerzaam en vooral heel leuk, zowel voor volwassenen als kinderen. Beklim de trappen van de zes verdiepingen en kom alles te weten over het leven op en rond de molen en het werken met molens.

in het Sleutelstad-programma Cultuur071 ging Daniëlle Boer, beheerder van de molen, zaterdagmorgen onder andere in op de geschiedenis van de molen in het centrum van Leiden. De Boer: “De Valk is een stellingmolen uit 1743 en volgde een houten molen uit 1667 op. Binnen de ronde muren van de molen is driehonderd jaar molengeschiedenis te vinden.”

Molen de Valk is met een hoogte van 29 meter een van de grootste molens van Nederland. “Het spreekt vanzelf dat je vanaf de stelling, op veertien meter hoogte, een fantastisch uitzicht hebt over de oude binnenstad van Leiden”, aldus De Boer.

Molenaarswoning
Tijdens het ‘stichten’ van de molen in 1743 bood deze genoeg ruimte voor twee aparte woonhuizen. Toen in 1869 de molen in handen van de molenaarsfamilie Van Rhijn kwam, verbouwden zij de ruimtes tot één woonhuis. Deze nieuwe indeling, met een ‘mooie kamer’, zitkamer en keuken, en het aanwezige meubilair is grotendeels bewaard gebleven. De Boer: “Zo’n vrijwel volledig authentiek ingerichte molenaarswoning is echt uniek in Nederland.”

Gratis
Voor de luisteraars van het Sleutelstad-programma Cultuur071 is een bezoek aan het molenmuseum komende week helemaal gratis wanneer bij de kassa de naam van de burgemeester van Leiden kan worden genoemd.

De molen is geopend op dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur (maandag gesloten).

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×