(Foto's: Emile van Aelst)

Dubbel genieten: twee penisplanten bloeien tegelijk in de Leidse Hortus

Er bloeien op dit moment niet één maar twee reuzepenisplanten in de Leidse Hortus. De Amorphophalli van het type ‘gigas’ zitten qua formaat tussen de titanum (de grootste) en de decus-silvae (de kleinste) in. Het is voor het eerst dat de Amorphophallus gigas in Nederland in bloei staat.

Penisplanten bloeien gemiddeld één keer in de twintig tot dertig jaar. Ondanks dat de Hortus botanicus een flinke verzameling Amorphophalli in verschillende vormen en maten heeft, blijft de bloei, waarbij de plant een lijkengeur verspreidt, een bijzonder moment.

“Dit is het derde jaar op rij dat zich een bloei van een Reuzenamorphophallus voordoet in de Leidse Hortus. In 2021 bloeide de zeldzame Amorphophallus decus-silvae, in de zomer van 2022 twee exemplaren van Amorphophallus titanum en nu dus twee exemplaren van Amorphophallus gigas. Hiermee zijn alle drie de Reuzenamorphophallussoorten die ter wereld voorkomen in de Leidse Hortus in bloei te zien (geweest)”, zegt een woordvoerder van de botanische tuin trots.

De bloei trekt veel extra bezoekers naar de Leidse Hortus. Om iedere bezoeker de kans te geven de plant van dichtbij te zien (en te ruiken) is de tuin om de dag van de bloei tot 20.00 uur geopend.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×