Het spektakel is aan het begin van de avond het best te zien. (Foto's: Chris de Waard)

'Kussende planeten' ook vanavond weer goed te zien

Jupiter en Venus staan momenteel ‘dicht bij elkaar’ aan de hemel en dat levert mooie plaatjes en vergezichten op. Door de stand van de twee hemellichamen lijkt het of ze naar elkaar toe bewegen. Sterrenkundigen spreken liefkozend van ‘kissing planets’.

Hoogleraar sterrenkunde Vincent Icke vertelt over het bijzondere fenomeen dat ook de komende dagen nog goed te zien zal zijn.

Het gebeurt maar zelden dat dit fenomeen zo goed te zien is. Pas in 2040 zijn de twee planeten vanaf de aarde weer op deze manier te zien. Dat we ze nu zo dicht bij elkaar zien is overigens gezichtsbedrog. In werkelijkheid zijn de twee planeten honderden miljoenen kilometers van elkaar verwijderd.

Woensdagavond stonden Jupiter en Venus het dichtst bij elkaar. Dankzij de heldere nachten zijn ze momenteel goed te zien. Dat is naar verwachting nog een week of twee zo. Wel gaan de planeten vanaf nu weer uit elkaar. De bovenste planeet aan de hemel is Jupiter, de onderste Venus, dat is de helderste van de twee. Het spektakel is aan het begin van de avond het best te zien. Tot ongeveer 20.30 uur, want daarna verdwijnen ze achter de horizon.

Leiden Regio Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×