Portret van een vaandeldrager van de Leidse schutterij hangt in De Lakenhal. (Foto: Museum De Lakenhal)

Vaandeldrager te zien op kunstbeurs TEFAF

Het schilderij ‘Portret van een vaandeldrager van de Leidse schutterij ’ van de Leidse fijnschilder Ary de Vois is van 11 tot en met 19 maart te bewonderen op de TEFAF in Maastricht. Het werk is eigendom van De Lakenhal waar het sinds afgelopen december te zien is.

Het Leidse museum is erg te spreken over deze mogelijkheid om het werk van de Leidse schilder op de grootste kunst- en antiekbeurs ter wereld in bredere context te tonen. “Daarnaast is de historische betekenis van het portret voor Leiden evident. Ik hoop dat nader onderzoek het in de toekomst mogelijk maakt de vaandeldrager te identificeren en het werk daarmee nog beter in de geschiedenis van de stad te plaatsen”, zegt directeur Geert-Jan Janse van de Vereniging Rembrandt.

De Leidse fijnschilder Ary de Vois maakte Portret van een vaandeldrager op het hoogtepunt van zijn kunnen. Er is verder nauwelijks werk van deze Leidse fijnschilder in Nederlandse musea te vinden. Janse: “Wie deze vaandrig, of vaandeldrager, precies was, dat weten we niet. Wél staat vast dat hij deel uitmaakte van de Leidse schutterij. Eén op de acht volwassen mannen was in Leiden lid van deze gewapende burgerwacht, opgericht om de stad te beschermen tegen dreigingen van buiten en onrust in de stad. Vaandeldragers moesten volgens de regels van de schutterij ongetrouwd zijn. Het zijn vaak de meest modieuze personages op schuttersstukken, en ze werden door kunstenaars dan ook graag uitgelicht.”

De vaandeldrager is sinds december 2022 te bewonderen in Museum De Lakenhal. De aankoop werd gedaan door de vriendenvereniging VBL, met steun van de Vereniging Rembrandt. Op TEFAF Maastricht is het portret te zien bij de stand van de Vereniging Rembrandt.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×