Racisme, Leiden Praat! wordt op dinsdag 21 maart gehouden in Scheltema. (Foto: Chris de Waard)

Gesprekken over racisme tijdens Leiden Praat!

De gemeente Leiden organiseert met een aantal samenwerkingspartners stadsgesprekken met inwoners en geïnteresseerden over hoe Leidenaren zich thuis en veilig kunnen voelen in de stad. De bijeenkomsten vinden plaats onder de naam ‘Leiden Praat!’.

De bijeenkomst wordt gehouden op 21 maart. Het is dan de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Tijdens het stadsgesprek gaan inwoners, organisaties en andere geïnteresseerden met elkaar in gesprek over racisme in Leiden en over wat er nodig is om racisme aan te pakken en hoe we er voor kunnen zorgen dat iedereen met respect en gelijkwaardig behandeld wordt.

Uit de Leidse Stadsenquête van 2021 blijkt dat zo’n tachtig procent van de inwoners denkt dat er in Leiden gediscrimineerd wordt, vooral op basis van huidskleur. Veertien procent van deze groep is de afgelopen twaalf maanden gediscrimineerd vanwege zijn of haar afkomst of huidskleur of kent iemand die dat is overkomen.

Stemming
“Leiden is van iedereen. Racisme en discriminatie horen in onze stad niet thuis”, zegt wethouder Kansengelijkheid, Jeugd en Onderwijs Abdelhaq Jermoumi die Leiden Praat zal openen. Hij geeft dan onder andere uitleg over het programma van Leiden Inclusief, waar de gesprekken onder vallen. Ook legt hij uit wat racisme precies is en in welke vormen het voorkomt. Het publiek kan tijdens de bijeenkomst via een stemming aangeven welk onderwerp of probleem binnen racisme in Leiden echt moet worden aangepakt.

Pitches
Leiden Praat wordt gehouden in Scheltema Leiden op dinsdag 21 maart van 19.30 tot 22.30 uur. Publiek is welkom vanaf 19.00 uur. De locatie is rolstoeltoegankelijk. Na de introductie door wethouder Jermoumi gaan de deelnemers in kleine groepjes in gesprek onder leiding van een gespreksleider. Notulisten schrijven ideeën en verhalen op. Aansluitend volgen enkele pitches van goede initiatieven tegen racisme. De avond wordt afgesloten met een borrel in foyer met drankjes en wat kleine halal hapjes.

Taal
Dit evenement is tweetalig. Er zijn twee zalen, in de ene zaal praat de presentator Nederlands in de andere zaal spreekt de presentator Engels. In de groepjes zijn Arabischsprekende gespreksleiders aanwezig.

(Gebaren)tolk
Wie mee wil doen aan Leiden Praat, maar een gespreksleider of individuele tolk in een andere taal nodig heeft, kan dat vooraf aangeven via het aanmeldformulier. Dat geldt ook voor wie een gebarentolk nodig heeft. Het is ook prima om zelf iemand mee te nemen om te tolken.

Aanmelden
De avond is gratis en iedereen is welkom. Wie mee wil praten over racisme in de stad, kan zich aanmelden via het formulier op de website van de gemeente Leiden.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×