(Foto: Politie)

Let op: pakketjesfraude in de Merenwijk

In de Leidse Merenwijk is in de afgelopen week tenminste tweemaal melding bij de politie gedaan van ‘pakketjesfraude’. Jongens bellen na bezorging van een ‘verkeerd bezorgd’ pakketje in de wijk aan om een voor hen bestemd pakketje op te halen. De oorspronkelijke ontvanger draait op voor de kosten van de bestelling.

Een buurtbewoner meldt in de buurtapp van de Akkerhoornbloem dat hij bij winkelcentrum de Kopermolen een jongen van ongeveer 12 jaar oud met een postpakket in zijn handen probeerde ‘staande te houden’. Die poging mislukte omdat de jongen er volgens de buurtbewoner ‘er als een haas vandoor ging’. Na een kort achtervolging kon de jongen nabij de Regenboogkerk worden vastgepakt. Ook dat was van korte duur omdat er volgens de buurtbewoner ‘binnen enkele seconden’ een groep van ongeveer 30 man tussen de 12 en 16 jaar oud bleek te zijn opgetrommeld.

“Lijkt me verstandig betrokkenen ieder incident en verdachte situatie direct melden bij de politie”, zegt de buurtbewoner. “De groep jongeren bij de Regenboogkerk heeft aandacht van de politie en er wordt in de avonduren extra gecontroleerd in de week. Er rijden regelmatig politiewagens over onder andere het parkeerterrein tussen Parkzicht en de Korenbloem en het gebied daarachter rondom de kinderboerderij en de toegangswegen richting de Bloemen.”

Pakketfraude
Het werkt als volgt: de oplichter plaatst online een bestelling onder een valse naam en geeft een willekeurig adres op als afleveradres. In het bestelproces kiest hij ervoor om de aankoop achteraf te betalen. Na het plaatsen van de bestelling houdt de oplichter de verzending van het pakketje in de gaten. Zodra hij online ziet dat het bezorgd is, komt hij aan de deur om het op te halen. Vervolgens komen de factuur en de betalingsherinneringen op het bezorgadres.

Wat te doen?
Komt er een pakketbezorger aan de deur om een pakketje af te leveren, controleer dan eerst de naam en het adres op het pakket, zo adviseert de politie. Komt het adres wel overeen maar de naam niet? Weiger het dan.

Vertel de bezorger dat het niet uw pakketje is en dat de naam niet bekend voorkomt. Mocht het pakketje toch al zijn aangenomen, retourneer het pakket en meld het de politie via 0900-8844.

112 Sleutelstad Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×