Het aanbrengen van radiatorventilatoren is een eenvoudige maatregel om energie te besparen. (Foto's: Eelkje Colmjon)

Honderd huurwoningen in Leiden Zuidwest 'gefixt'

De vrijwilligers van het project Energiefixers071 werkten vier zaterdagen in Leiden Zuidwest aan het verduurzamen van honderd huurwoningen van Ons Doel. Vanuit de BuurtOntmoetingsPlek aan de Willem Klooslaan gingen 28 vrijwilligers aan de slag om in totaal 380 meter radiatorfolie, 167 radiatorventilatoren, 86 douchetimers, 46 waterbesparende douchekoppen, 268 meter tochtstrips, 61 schakelbare stekkerdozen en 283 LED lampen te plaatsen.

Naast het uitvoeren van maatregelen die de woningen energiezuiniger maken, gaven ze ook honderd adviezen op maat over bijvoorbeeld ventileren, je kachel een graadje kouder zetten of de deur van je woonkamer dicht houden. Deze eerste klusronde leverde een totale jaarlijkse buurtbesparing op van meer dan 300 kuub gas, 170 kWh stroom en dus bijna 53.000 euro.

De actie bleek hard nodig. Zeker een derde van de huishoudens waar de fixers aan de slag konden, had grote zorgen over hun energierekening. Dat was ook de reden voor het Druckerfonds, Fonds1818, de Leidsche Maatschappij van Weldadigheid en Stichting Heilige Geest om het initiatief te nemen voor Energiefixers071. “We moeten snel iets doen tegen energiestress. Voor deze mensen is dat nu gelukt”, zegt Bart Groeneweg. De GaGoed-wijkambassadeur van Zuidwest draait het project samen met Greet Meesters, Mazen Kara en Yung Lie.

Ervaren GaGoed-energiecoaches en wijkambassadeurs uit andere wijken gingen aan de slag met vrijwilligers van het Leids Steunpunt Migranten. Zij kregen al doende het fixen steeds beter onder de knie en konden door hun meertaligheid veel bewoners bereiken. Zoals de 19-jarige Shukraan Alsafi: “Voor mij was het een manier om mensen te helpen in deze moeilijke tijd én leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en zelf te leren over duurzaamheid en energie.”

Ook wijkambassadeur van de binnenstad Ronald Timmermans kluste mee in ZuidWest. “Ik had het geluk dat Latifa mijn partner was want zij was behalve zeer behendig in het fixen ook in staat het contact met de arabisch-sprekende mensen te onderhouden. Het teamwork was ongelooflijk goed, terwijl we elkaar daarvoor nog nooit ontmoet hadden. Als er ergens iets nodig was, een extra led-lamp of magneettape om de radiatorfolie vast te zetten, dan stond binnen een mum van tijd iemand van de achterwacht aan de deur om het te brengen.”

Directeur-bestuurder Christoffel Klap van Ons Doel is ook blij met de actie: “We zijn namens onze huurders ontzettend dankbaar voor de inzet van de Energiefixers071. Dankzij hen is dit snel, goed en ‘van onderop’ van de grond gekomen. Dat is de kracht van actieve bewoners. We hebben projecten als dit én mensen als deze nodig. Alleen zo gaat het ons lukken om zowel energie te besparen, maar ook samen op te trekken in het verbeteren van de buurt en in de energietransitie.”

Voorzitter Marije van den Berg van het Druckerfonds stelt dat het succes van Energiefixers071 komt doordat er in Leiden al jaren talloze mensen werken in een netwerk van duurzame doeners: “Het was een kwestie van vertrouwen geven aan deze mensen en het projectteam aan de slag zetten. Het bewijs dat de kracht van de gemeenschap én aan de slag gaan, werkt.” Het blijft  niet bij deze honderd woningen. Volgens Energiefixer Greet Meesters staat de groep vrijwilligers al te trappelen voor de volgende ronde.

De Energiefixers071 willen aan de slag om veel meer energiebesparing voor en door buren mogelijk te maken. Ze zijn inzetbaar door woningcorporaties maar ook door andere  organisaties in buurten. Op www.energiefixers071.nl staat binnenkort meer informatie. Ook vind je daar binnenkort een podcast met een reportage over het project.

Duurzaamheid Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×