(Video: Erik Kooyman)

Nieuwe N206 tussen Katwijk en Leiden gaat binnenkort open

De RijnlandRoute begint steeds meer vorm te krijgen. De nieuwe N206 tussen Leiden en Katwijk gaat op 12 maart gedeeltelijk open. Vanaf zondag 12 maart kan er één nieuwe rijbaan worden gebruikt. En ook de tunnel tussen de A4 en A44 is zo goed als klaar.

“We verwachten dat er een tijdelijke situatie is waarbij het verkeer aan de zuidkant kan rijden en dat we begin april de N206 volledig open kunnen stellen”, zegt Geraldine Post van de provincie Zuid-Holland. Ze houdt wel een slag om de arm. “Er moet nog een hoop gebeuren, dus het is nog onder voorbehoud.”

Tunnel
Ook onderdeel van de RijnlandRoute wordt de 2,5 kilometer lange Corbulotunnel, vlakbij recreatiegebied Vlietland en de Leidse wijk Stevenshof. De bouw van deze tunnel heeft vertraging opgelopen. “Belangrijke tegenslag is de brand geweest van een loods buiten de tunnel, waar ook allerlei installaties stonden opgesteld”, zegt Johan de Wit van de provincie. Onder andere 130 camera’s gingen in vlammen op. “Daardoor zijn we wat vertraagd helaas.”

Maar er is licht aan het einde van de tunnel. Hij is zo goed als klaar, alleen de installaties moeten er nog ingehangen worden: de camera’s, het luchtafvoersysteem en de lichtsystemen. Na de testfase kunnen auto’s eind 2024 van west naar oost en van oost naar west. “De Tjalmaweg en de tunnel – en alles wat we aan het maken zijn voor de RijnlandRoute – zijn belangrijk voor de oost-westverbinding. Veel verkeer dat nu door Leiden heen moet, kan straks via de tunnel en de Tjalmaweg naar Katwijk.”

Weg
De RijnlandRoute is de nieuwe wegverbinding tussen Katwijk en Leiden, tussen de A44 en de A4. De weg moet knelpunten oplossen en de doorstroming verbeteren. In 2017 is begonnen met de aanleg van de weg. In totaal kost de RijnlandRoute zo’n 1 miljard euro.

Lammebrug
De Europaweg en Lammenschansplein in Leiden gaan straks ook op de schop. De N206 krijgt in beide richtingen twee rijstroken. De Lammebrug en Trekvlietbrug worden vervangen. “De Lammebrug verhogen we van 2,5 naar 5 meter, zodat die in de toekomst minder vaak open hoeft”, zegt Marianne van Aacken van de provincie. “Er staat heel vaak file op de Europaweg of vanaf Voorschoten. Om dat verkeer soepeler te laten doorrijden wordt die brug wat hoger, dan kan de beroepsvaart er gewoon onderdoor.”
Het duurt nog even voor dat zover is, eind dit jaar moet er een aannemer zijn gevonden.

Advertentie

Leiden Maatschappij Regio RijnlandRoute


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×