De Dwarswatering wordt door de roeiers van Asopos gebruikt. (Foto: Chris de Waard)

Dwarswateringdijk houdt fietspad, wethouder zijn baan

Het fiets- en wandelpad op de Dwarswateringdijk in Leiderdorp komt min of meer ongewijzigd terug als het Hoogheemraadschap van Rijnland klaar is met het verstevigen van de waterkering langs de wijk Leyhof. Die wordt versterkt en opgehoogd tussen de Oude Spoorbaan en de Grotiuslaan.

Andere mogelijke varianten worden niet meer onderzocht. Dat heeft de Leiderdorpse gemeenteraad maandagavond unaniem besloten. Tot vreugde van de massaal aanwezige omwonenden die dat besluit met applaus verwelkomden.

Het hele proces rond het pad op de dijk leidde de afgelopen paar maanden tot verhitte gemoederen in het dorp en in de raad. Onhandige communicatie van wethouder Bob Vastenhoud (PvdA/GroenLinks) rond de aanleg van het pad kwam hem op een motie van afkeuring te staan van D66 Leiderdorp. Die werd door de voltallige oppositie gesteund en dat betekende een tik op de vingers namens acht van de twintig aanwezige raadsleden. De coalitiepartijen waren ook niet enthousiast over Vastenhouds optreden in dit dossier, maar vonden de motie een stap te ver.

Wethouder Vastenhoud, omwonenden en raadsleden over de gebrekkige procedure rond de aanleg van het fietspad op de Dwarswateringdijk.

De gemeente Leiderdorp is al enkele jaren met het hoogheemraadschap in gesprek over de aanpak van de Dwarswateringdijk. De gemeente wilde aanvankelijk een nieuw fietspad van drieënhalve meter breed, maar kreeg van Rijnland te horen dat dat niet kan. Het betonnen fundament dat daarvoor nodig is, zou de opgehoogde dijk juist weer verzwakken. Rijnland was tot nu toe van plan om een fietspad aan te leggen aan de zijkant van de dijk.

Roeiers
Toen omwonenden daar achter kwamen, reageerden ze geschrokken. Zo’n ‘snelfietspad’ dat bovendien meters zou opschuiven richting hun woningen zou zorgen voor overlast en bovendien tot gevaarlijke situaties kunnen leiden op de rustieke dijk die nu ook wordt gebruikt om bijvoorbeeld buurtkinderen te leren fietsen. Ook de roeiers van het even verderop gelegen Asopos De Vliet lieten van zich horen. In december sprak voorzitter Felix Brongers de raadsleden toe en hield hen onder meer voor dat het vanaf de walkant begeleiden van de roeiers op die manier niet meer mogelijk zou zijn. Het zicht op het water zou deels verdwijnen vanaf de nieuwe plek waar het fietspad was ingetekend. De raad hield het voorstel daarop aan en nam geen besluit over de aanleg van het pad. “Een unicum”, zegt D66-fractievoorzitter Prachee van Brandenburg daarover. “Zoiets is hier echt nooit eerder gebeurd.”

Kruin
Maandagavond werd in de Leiderdorpse gemeenteraad opnieuw stevig gediscussieerd over de dijk en dan met name over het pad. Namens zo’n vijftig omwonenden sprak Aafke Teune de raadsleden toe en overhandigde vervolgens een door de buurt ondertekende petitie aan wethouder Bob Vastenhoud. Die werd daarin opgeroepen om gewoon de huidige situatie te handhaven en een smal pad op de kruin (bovenkant) van de dijk aan te laten leggen. Dat gebeurt nu dus ook, zo besloot de voltallige gemeenteraad door in te stemmen met een motie van die strekking, die werd ingediend door fractievoorzitter Hugo Langenberg van de Lokale Partij Leiderdorp (LPL).

Afkeuring
Vastenhoud stuurde maandag aan het eind van de middag een acht kantjes tellend feitenrelaas naar de raad, waarin hij de hele gang van zaken nog eens op een rij had laten zetten. Dat maakte de kwestie er voor hem niet per se beter op. De ene na de andere communicatiefout wordt erin benoemd en zelfs een onterechte toezegging van de gemeente aan het Hoogheemraadschap dat de raad akkoord zou zijn met een bijdrage van vier ton. Daar had en heeft de raad helemaal niet toe besloten. De toezegging werd volgens de wethouder gecorrigeerd, maar of het probleem daarmee is opgelost, is niet voor alle partijen duidelijk. D66 diende daarom een motie van afkeuring in, omdat de wethouder met de toezegging van het geld het budgetrecht van de raad zou hebben geschonden. Daar bleken oppositiepartijen VVD en CU-SGP het mee eens. De coalitie steunde de motie van afkeuring niet en dus mag Vastenhoud de komende tijd gewoon zelf met het dossier aan de slag.

Overgangsrecht
Die laatste zegt zich alle kritiek zeker aan te trekken en er ook lessen uit te trekken. Als positief punt dat uit alle ophef naar voren is gekomen, noemt hij de nieuwste informatie van het Hoogheemraadschap dat pas enkele dagen geleden aan de gemeente liet weten dat een pad bovenop de dijk toch mogelijk is. Eerder oordeelde Rijnland dat dat in strijd was met beleidsregels, maar hier geldt overgangsrecht waardoor het toch kan. Dat had de wethouder volgens VVD-fractievoorzitter Frank van Noort overigens ook gewoon zelf kunnen opzoeken. Dat had Van Noort met een eenvoudige zoekopdracht via Google namelijk ook gedaan.

Informatieavond
Woensdag 8 maart organiseert de gemeente samen met het Hoogheemraadschap nog een informatieavond over de dijkophoging. Daar zouden de belangstellenden ook meer informatie krijgen over de vier varianten voor het fietspad die tot maandagavond nog op tafel lagen. Dat laatste hoeft dus niet meer, nu de raad al een keuze heeft gemaakt die ook helemaal tegemoet komt aan de wensen van omwonenden en roeiers. De inloopbijeenkomst vindt plaats van 17.00 uur tot 19.00 uur in het Milieu Educatief Centrum in De Sterrentuin aan de Van Diepingenlaan 110 in Leiderdorp.

Leiderdorp Politiek Dwarswateringdijk


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×