Van links naar rechts: Murat Aslancik, Jan van der Dop, Ad Vreeswijk. (Foto: Fietsmaatjes LeidenLeiderdorp)

Ad en Jan kunnen weer duofietsen na bijna fataal ongeluk

Wat een onbezorgd fietstochtje moest zijn, eindigde voor twee fietsmaatjes afgelopen oktober in een nachtmerrie. Tijdens hun vaste fietstocht raakten vrijwilliger Ad Vreeswijk en zijn gehandicapte gast Jan van der Dop met hun duofiets te water. Het ongeluk overleefden ze ternauwernood. De duofiets van Fietsmaatjes LeidenLeiderdorp was total loss. Vandaag werd een nieuwe fiets geschonken waardoor de twee weer op pad kunnen.

Terug naar de dag van het ongeluk. Bij het oprijden van het pontje over de Oude Rijn bij Valkenburg vertrok de pont voordat Vreeswijk en Van der Dop erop stonden, met een dramatische gevolg. Vreeswijk en Van der Dop gleden met fiets en al het water in en vrijwilliger Vreeswijk kon alleen met de grootste krachtsinspanning en nog net staand op de bodem voorkomen dat zijn gast – die nog vast zat aan de fiets – zou verdrinken. Na een kwartier arriveerden de politie en brandweer, die het duo uit hun hachelijke positie konden bevrijden.

De onderkoelde Van der Dop bracht nog een nachtje door op de ic, maar gelukkig hadden de duofietsers geen blijvend letsel. Dat gold niet voor de fiets die total loss was en dus ook door andere fietsmaatjes niet meer gebruikt kon worden.

Een nieuwe e-duofiets kost 14.000 euro. De fietsverzekering van Fietsmaatjes vergoedde de helft en de verzekeraar van de pontjesbaas is er na maanden nog steeds niet uit. Fonds 1818 was bereid om in het financiële gat te springen, zodat er bij de start van het fietsseizoen een nieuwe fiets beschikbaar is.

Vandaag overhandigde projectadviseur van Fonds 1818 Murat Aslancik-Eymes de sleutels van een nieuwe fiets aan de fietsmaatjes Ad Vreeswijk en Jan van der Dop. Ze zijn de schrik te boven en beloofden glunderend: “We gaan weer heel wat heerlijke fietstochten met elkaar maken!”

Leiden Leiderdorp Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×