Stadscriminoloog Marianne Franken (midden) bij de start van het onderzoek in 2021. (Foto: Robbert van Cleef)

Stadscriminoloog onderzoekt veiligheidsgevoelens onder Leidenaren

De Leidse stadscriminoloog Marianne Franken doet onderzoek naar de veiligheidsbeleving in de stad. Om er achter te komen welke factoren hier invloed op hebben, heeft ze een vragenlijst opgesteld die Leidenaren online kunnen invullen.

Het onderzoeksproject is een samenwerking tussen de gemeente, politie en Universiteit Leiden. Volgens Franken is veiligheid een complex begrip: “Het staat niet één op één met het risico dat je loopt. Je kan weinig risico lopen en je toch onveilig voelen. Ik wil achterhalen hoe dit kan. Komt het door de directe omgeving, de mensen op straat, hoe de straat er uitziet of door het gezelschap waarin je bent?”

Burgemeester Lenferink is blij met het onderzoek van Franken. Ook heeft Leiden zich aangesloten bij de campagne ‘Ben Je Ok?‘ waarbij mensen worden gestimuleerd om mogelijke slachtoffers van ongewenst seksueel gedrag bij te staan door ze te vragen of ze Oke zijn met de situatie.

Veiligheidsmonitor
Er zijn veel cijfers over criminaliteit bekend. Zo kijkt bijvoorbeeld de jaarlijkse Veiligheidsmonitor ook naar criminaliteitscijfers en veiligheidsbeleving. Toch is het onderzoek van Franken anders. Volgens haar kijkt de Veiligheidsmonitor naar veiligheid in Leiden in het algemeen, waar zij zich wil zich richten op de waarom-vraag. Ook focust het onderzoek zich op concrete locaties. “Bijvoorbeeld de straathoek waar je net stond. Hoe voelde je je daar, en waarom?”

Irma de Vries in gesprek met stadscriminoloog Marianne Franken over de voortgang van haar onderzoek en de samengestelde vragenlijst.

Vragenlijst
Om dit te kunnen meten heeft ze een vragenlijst samengesteld. “Ik heb gekeken naar welke kennis er al is en welke er nog mist. Ook heb ik bestaande onderzoeken gebruikt en die inzichten vertaald naar concrete vragen”, legt Franken uit. “In de vragenlijst probeer ik zo veel mogelijk kenmerken uit te vragen, maar er is ook ruimte om zelf kenmerken aan te vullen en zo mogelijke factoren aan het licht te brengen.”

Voor het onderzoek is een groot aantal respondenten van belang. Franken heeft een eigen website gemaakt waar de vragenlijst is en ze gaat regelmatig de straat op. Je kan de vragenlijst de komende maanden nog invullen. “In de zomer hoop ik een bijeenkomst te organiseren om een terugkoppeling van de vragenlijst te geven”, vertelt Franken.  In de jaren daarna gaat ze verder met het onderzoeksproject.

Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×