Fiep Lever-Smitskamp exposeert en verkoopt haar schilderijen. (Video: Robbert van Cleef)

Fiep (99) exposeert schilderijen: 'Wist niet dat ze nog zo de moeite waard zijn'

Schilderen doet kunstenares Fiep Lever-Smitskamp al even niet meer en bovendien gaat ze ook kleiner wonen. Volgende maand wordt ze 100. En dus besloot ze de bezem door haar atelier te halen. Galerie De Pomp wilde het werk dat daar tevoorschijn kwam graag laten zien. Mensen die geïnteresseerd kunnen de schilderen kopen. De opbrengst gaat naar de voedselbank.

Fiep Lever-Smitskamp werd in 1923 geboren, woonde vijftien jaar in Warmond en nu in Oegstgeest. Eén van haar werken werd aangekocht door de gemeente Oegstgeest waar het nog altijd in de kamer van de burgemeester hangt. Bij galerie De Pomp hangen nu zestig van haar werken die te koop zijn. “Ik wist niet dat het nog de moeite waard was om naar te kijken”, zegt ze als ze de expositie voor het eerst ziet. “Het valt me mee. Ik ben er best een beetje trots op.”

Lever-Smitskamp heeft als kunstenares al aardig wat werken verkocht, vooral aan particulieren, maar begon pas op latere leeftijd met schilderen. “Ik heb vijf kinderen groot gebracht. Toen de jongste de deur uit ging, vroeg ik me ineens af wat ik moest gaan doen.” Na een paar omzwervingen ontdekte ze het schilderen. “Ik kon mezelf daarin kwijt. Dat was het belangrijkste. Ik kon al mijn stemmingen kwijt en dat vond ik een verrukking.”

Abstract
Ze schildert alleen abstracte schilderen. “Een plant of een stilleven schilderen vind ik zo braaf. Zo ben ik niet. Hierin kan ik veel beter mijn stemmingen kwijt. Als ik bijvoorbeeld boos ben krijg je hele felle kleuren te zien. Maar eigenlijk ook als ik blij ben want ik ben een ras optimist.”

Lever-Smitskamp hoopt dat veel mensen haar werk zullen kopen, want des te meer is er voor de voedselbank. “Voedsel is het eerste wat mensen nodig hebben. En in deze rijke wereld blijkt toch ook echt nodig te zijn. Ik ben blij dat ik daaraan mee kan werken.”

De expositie van Fiep Lever-Smitskamp is te zien van 9 maart tot 12 april in Galerie de Pomp, Dorpsstraat 38 in Warmond. De officiële opening van de expositie is op zaterdag 11 maart om 16.00 uur. Iedereen is van harte welkom. Openingstijden: wo t/m vr: 15.00 – 17.00 uur; za 11.00 – 17.00 uur; zo 13.00 – 17.00 uur.

Cultuur Oegstgeest Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×