Ronald van der Bij neemt de leiding op het nieuwe bomendepot van Cool Down City op The Field. (Foto: PR)

Leidenaren kunnen gratis babybomen ophalen

Leidenaren kunnen op vrijdag 17 maart voor het eerst een gratis babyboom ophalen op de duurzame vergaderlocatie The Field aan het Stationsplein. In samenwerking met Cool Down City worden daar een bomenbox en een bomendepot onthuld. Mensen kunnen hier een babyboom uit de tuin brengen of meenemen. Vanaf volgende week vrijdag worden er wekelijks babybomen uitgedeeld.

Daarmee willen de organisaties Leidenaren aanmoedigen zoveel mogelijk bomen te planten om ’s zomers de stad af te koelen en hittestress te verminderen. De babybomen staan vanaf 15.00 uur klaar in de allereerste Leidse bomenbox op The Field, gesponsord door Urban Reality.

Leidenaren kunnen boomzaailingen brengen naar de bomenbox, of één van de 300 gratis babybomen afhalen voor op het balkon, of in de tuin. “Met het juiste advies iedere bewoner een babyboom meegeven is wat we graag doen. Waar deze geplant kunnen worden weten Leidenaren zelf het best. De gemeente heeft al jaren groen expliciet op de agenda staan. We zijn dan ook in de wolken dat we hier in Leiden mogen wortelen”, aldus Cool Down City.

Noodzakelijk
Bomen spelen een belangrijke rol in het verkoelen van de stad. Zeker in straten en tuinen met weinig tot geen groen, is het bij temperaturen van 30-plus bijna niet uit te houden. Het verkoelen is noodzakelijk, en dat krijgen steeds meer mensen door. “De vraag naar jonge bomen is de afgelopen twee jaar flink toegenomen in Nederland. Hierdoor is de voorraad jonge bomen tamelijk geslonken”, schrijft Cool Down City. “Daarnaast is het vaak best prijzig om een jonge boom aan te schaffen. Laat staan het vinden van het juiste boomadvies voor jouw plek. Niet iets wat zo even voor elkaar is. We willen iedere bewoner de kans geven kosteloos hun hittestress aan te pakken en de biodiversiteit in hun omgeving te verbeteren met het juiste advies, zonder een centje pijn. Zo maken we onze stad nog koeler.”

Handje helpen
Cool Down City kan bomen blijven uitdelen met de support van vrijwilligers, financiële steun en circulair ingezamelde bomen. Het bomendepot wordt door vrijwilligers onderhouden onder leiding van Ronald van der Bij. Wil je zaailingen komen brengen, een handje helpen of een donatie doen? Dan kun je mailen naar leiden@cooldowncity.com.

 

Duurzaamheid Leiden Cool Down City


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×