Het braakliggende IKEA-terrein bij de Bospoort is in beeld als bedrijventerrein. (Foto: Chris de Waard)

Ondernemers willen meer mogelijkheden voor wonen op De Baanderij

De gemeente Leiderdorp werkt aan een nieuw bestemmingsplan voor De Baanderij. Daar mag in de toekomst ook gewoond worden. Althans in een aantal deelgebieden van het bedrijventerrein aan de Zijldijk.

“Maar dus niet op de Lijnbaan waar mijn bedrijf sinds 2018 is gevestigd”, hield ondernemer Paul van Ginkel de Leiderdorpse raadsleden eerder deze week voor. “Ik wil heel graag mijn verouderde pand verduurzamen, maar de financiering krijg ik niet rond met alleen bedrijfsruimte. Wel met een mix van werken en wonen. Dus maak dat mogelijk.”

Ook collega-ondernemer Ron Kooyman hield een vergelijkbaar pleidooi. Kooyman verkocht zijn aannemingsbedrijf, maar hield de panden aan de Touwbaan 4 tot en met 10 aan. Ook daar mag niet in gewoond worden. “Maar bij mijn buren op nummer 2 wel”, vertelt Kooyman. “Waar is het gelijkheidsbeginsel?” Zowel Kooyman als Van Ginkel roepen de raad op om ‘de tweedeling’ op De Baanderij ongedaan te maken.

Ondernemers Paul van Ginkel en Ron Kooyman hopen dat de gemeenteraad wonen mogelijk maakt op het deel van De Baanderij waar hun panden staan.

Het toevoegen van woningen bij de Lijnbaan en de Touwbaan komt volgens de ondernemers ook de sociale veiligheid ten goede. “Met name in de avonduren is het nu uitgestorven in het gebied.

Milieucategorie
Volgens Van Ginkel staat het bestemmingsplan momenteel bedrijvigheid toe in de hogere milieucategorieën, maar is dat alleen een papieren werkelijkheid. “Want zulke bedrijven zitten er helemaal niet.” Dat zegt ook wethouder Bob Vastenhoud die met de provincie is gesprek is over de ruimte voor bedrijven. Als er ook gewoond mag gaan worden op een deel van De Baanderij, moet die ruimte voor bedrijven elders worden gecompenseerd. Een mogelijke locatie daarvoor is het IKEA-terrein bij de Bospoort.

De provincie moet overigens nog akkoord gaan met het toevoegen van een woonbestemming op een deel van De Baanderij. Ook de gemeenteraad moet dan een nieuw besluit nemen. Want in de bestaande gebiedsvisie die door de raad is vastgesteld, is wonen ook niet mogelijk.

Dat er momenteel al wel wordt gewoond bij de Loswal aan de Zijldijk komt omdat het daar gaat om een bedrijfswoning waar de betreffende ondernemer zelf woont. “En voor bedrijfswoningen gelden andere regels”, antwoordde Vastenhoud op vragen hierover van VVD-raadslid Tom Groentjes.

Economie Leiderdorp Ikea-locatie Leiderdorp


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×