Angela Robson bij haar schilderijen en Shakespeare-vitrine (Foto: Roeland van Wely)

Beelden van Australië en Parijs, en werk van Shakespeare bij BplusC

Schilderijen met strandgezichten en landschappen van Australië sieren de boekenafdeling van de Leidse bibliotheek aan de Nieuwstraat. Angela Robson maakten de werken uit heimwee naar het land van herkomst van haar familie.

In de koffieafdeling van de bibliotheek hangen de komende drie maanden foto’s van Patricia Berkouwer: in zwartwit met stedelijke landschappen. Ook Shakespeare is tijdelijk uitgebreid aanwezig. “Je ziet impressionistische schilderijen van de omgeving van Sydney”, aldus Angela over haar schilderijen.

“De sfeer is heel belangrijk voor mij. Het licht vooral. Dat is fel. Als je in Australië komt, weet je meteen dat je aan de andere kant van de wereld zit. Mijn liefde van Australië is gekomen door mijn ouders en mijn familie daar. Het organische van de landschappen trekt me enorm aan. De sfeer van de schilderijen brengt me terug daar. Ik hoop bezoekers het gevoel mee te geven dat ze daar ook naar toe willen.”

Angela Robson vertelt over haar Australische schilderijen.

“Ik fotografeer alles wat los en vast zit, en straatfotografie is iets wat je dan ook gaat uitproberen”, vertelt Patricia over haar foto’s. “Parijs klikte het beste. Toen ik deze expositie ging samenstellen, vond ik Parijs het meest gepast voor het koffiegedeelte van de bibliotheek. Ik probeer de sfeer in de stad vast te leggen waarin de mens als figurant voorkomt. Wat een foto een Patricia-foto maakt, is dat ik me niet aan de keurige compositieregels wil houden. Ik wijk er liever wat van af.”

Patricia Berkouwer vertelt over haar expositie ‘Kijk en verwonder’.

Shakespeare
Naast de foto’s en schilderijen zijn bij BplusC aan de Nieuwstraat nu ook de sonnetten van William Shakespeare te zien. In vier vitrines liggen boekuitgaven van de 154 gedichten: in het Engels, en in de Nederlandse vertalingen. Het is dit jaar vier eeuwen geleden dat in Engeland de eerste gedrukte, volledige uitgave van Shakespeares toneelstukken verscheen. In 1598, maakte Francis Meres melding van ‘his sugard sonnets’, oftewel ‘gesuikerde gedichten’ van Shakespeare.

De getoonde voorwerpen zijn afkomstig uit het bezit van de Leidse dichter Leo van Zanen, die ook samensteller van de expositie is. In aanvulling op de tentoonstelling toont BplusC op vrijdag 31 maart om 20.00 uur in haar vestiging in de Merenwijk de film Shakespeare in love, met een korte inleiding door Leo van Zanen.

De tentoonstellingen zijn te zien tot en met vrijdag 26 mei, gedurende de openingstijden van BplusC aan de Nieuwstraat.

(Foto: PR/Patricia Berkouwer)

Cultuur Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×