De ondertekenaars van het provinciale Regenboog Stembusakkoord voor Zuid-Holland met in het midden op de voorgrond voorzitter Debbie Helaha van COC Leiden. (Foto: PR)

Tien partijen tekenen provinciale Regenboog Stembusakkoord

In de aanloop naar de verkiezingen van woensdag 15 maart hebben tien partijen die in Zuid-Holland meedoen aan de verkiezingen voor Provinciale Staten het Regenboog Stembusakkoord onderschreven. Dat zijn 50plus, CDA, PvdA, GroenLinks, SP, PvdD, VVD, BBB, Volt en D66.

Na een regenboog verkiezingsdebat hebben tien politieke partijen zich uitgesproken zich in te zetten voor een aantal specifieke punten om de positie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen en andere groepen (LHBTI+-ers) in de provincie te verbeteren. “Wij zijn blij dat er een grote meerderheid binnen de toekomstige
Provinciale Staten het akkoord hebben getekend”, zegt Marion Tahapary-Keislair namens de drie Zuid-Hollandse COC’s Den Haag, Leiden en Rotterdam.

LHBTI+ beleid
De fracties hebben uitgesproken dat er meer aandacht moet komen voor de positie van LHBTI+ers in Zuid-Holland. Zo moet er specifiek beleid ontwikkeld worden om bijvoorbeeld belangenorganisaties en gemeenten te ondersteunen om de positie te verbeteren. Maar ook deskundigheidsbevordering gestimuleerd moet worden. “Gelukkig gaat het in de grote en middelgrote steden in Zuid-Holland goed. Maar we hebben echt een verbeterslag te maken bij de kleinere gemeenten. Wij zijn blij dat partijen nu beloven zich echt hard willen gaan maken om ook daar de LHBTI+ers te gaan ondersteunen.” aldus Tahapary-Keislair.

Kwetsbaar
Ook hebben de partijen zich uitgesproken zich specifiek in te gaan zetten voor kwetsbare groepen binnen de LHBTI+ gemeenschap. Het gaat daarbij om jongeren, ouderen, bi+,  transgenders, intersekse personen, LHBTI+-ers van kleur en mensen die te maken hebben met intersectionele discriminatie om een combinatie van gronden. De provincie zal in de toekomst gemeenten stimuleren om meer aandacht te besteden aan de veiligheid van LHBTI+ personen.

Voorbeeldrol
De provincie gaat het goede voorbeeld te geven als het gaat om diversiteit en acceptatie in het eigen beleid en de eigen organisatie, ook als werkgever. Daartoe worden bijvoorbeeld diverse verklaringen getekend zoals de Intersekse Verklaring maar ook de Charter Diversiteit voor een inclusieve en LHBTI+ vriendelijke werkvloer. Daarnaast gaat de provincie invoeren dat transpersonen verlof krijgen tijdens hun transitie en zal de provincie haar inwoners voortaan niet alleen genderinclusief aanspreken in communicatie, maar er ook voor zorgen dat in folders en sociale media ook LHBTI+ers geplaatst worden.

Leiden Maatschappij Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×