Sita Dewkalie en Yvonne van Delft van Water Natuurlijk wilden maar wat graag op op de foto met Jochem Myjer en Plastic Soup Surfer Marijn Tinga. (Foto's: Chris de Waard)

Twee Leidse lijsttrekkers voor Waterschapsverkiezingen Rijnland

Het was zaterdag de laatste grote campagnedag voor de politici en actieve leden van de verschillende politieke partijen om zieltjes te winnen voor de verkiezingen die aanstaande woensdag worden gehouden voor zowel Provinciale Staten in Zuid-Holland als voor het Waterschap Rijnland.

Voor die laatste verkiezingen leveren twee deelnemende partijen een Leidse lijsttrekker. Of eigenlijk vier partijen, want achter Water Natuurlijk gaan maar liefst drie politieke partijen schuil. Lijsttrekker Sita Dewkalie heeft haar roots bij GroenLinks, maar ze vertegenwoordigt tijdens deze campagne ook D66 en VOLT.

Sita Dewkalie is lijsttrekker voor Water Natuurlijk bij de Waterschapsverkiezingen die woensdag samen met de verkiezingen voor Provinciale Staten worden gehouden.

“Natuurlijk wil iedereen schoon water hebben”, realiseert ook Dewkalie zich. “Maar het gaat er nu echt om in welk tempo en met welke bedragen we dat gaan bereiken.” Volgens Dewkalie steekt het Hoogheemraadschap van Rijnland daar nu nog onvoldoende geld in. “Dat is ook echt wat het verschil is tussen een stem op Water Natuurlijk of een stem op een van de andere partijen. Want er zijn ook partijen die investeringen uit willen stellen, maar wij vinden dat we voor 2027 klaar moeten zijn met het nemen van maatregelen om de waterkwaliteit op orde te krijgen. Dan heb ik het bijvoorbeeld over de aanleg van meer natuurlijke oevers, maar ook over baggeren. En dan niet alleen in landelijk gebied, maar ook in de meer verstedelijkte gebieden.”

Onheilspellend
De tweede waterschapspartij met een lijsttrekker uit de Sleutelstad is de Partij voor de Dieren. Voormalig gemeenteraadslid, en huidig duoraadslid, Herbert van der Kaap voert daar de lijst aan. Net als Dewkalie is hij deze zaterdag op de Leidse markt te vinden om nog zoveel mogelijk mensen achter zijn boodschap te krijgen. Die is overigens behoorlijk onheilspellend.

Harbert van der Kaap is lijsttrekker voor de Partij voor de Dieren bij de Waterschapsverkiezingen die woensdag samen met de verkiezingen voor Provinciale Staten worden gehouden.

Watercrisis
“We hebben het slechtste water van heel Europa”, stelt Van der Kaap. “Dus het is bijvoorbeeld echt heel belangrijk dat we het waterpeil inrichten op natuurherstel en niet op landbouw en veeteelt.” Volgens Van der Kaap staat de natuur ‘op omvallen’ en dreigt er na de stikstofcrisis nu een watercrisis. “Als we in 2027 niet voldoen een de Europese normen, dan krijgen we aanvullende maatregelen opgelegd. En dat kan nog wel eens een grotere crisis worden als de stikstofcrisis.”

 

Duurzaamheid Leiden Regio Waterschapsverkiezingen 2023


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×