Links: André van der Tuijn / Rechts: Henny Hartevelt. (Foto: Peter Visser)

Film 'Moeder is boven' van Leidse cineast Henny Hartevelt genomineerd voor filmprijs

De speelfilm ‘Moeder is boven’ van de Leidse amateurcineast Henny Hartevelt is genomineerd voor een prijs bij het belangrijke Comacchio Filmfestival in Italië. De veertig minuten durende speelfilm was ook in de race voor een prijs bij het Gouds Filmfestival, maar die ging zaterdagmiddag naar een van de andere genomineerden. Nog maar kort geleden werd ‘Moeder is boven’ ook al uitgeroepen tot winnaar van het Internationaal Filmfestival ‘Breedbeeld’ in Gent.

Hartevelt: “Kort samengevat gaat de film over een boerenzoon die met zijn moeder samenwoont en die niet erg vriendelijk met elkaar omgaan. Als de moeder overlijdt, verzwijgt de zoon haar dood, zodat hij haar pensioen kan blijven ontvangen. Nadat een buurvrouw argwaan krijgt komt de fraude aan het licht.”

Hartevelt las daarover een krantenbericht en vond het verhaal zo fascinerend dat hij er meteen een film in zag. “Het is voor mij overigens veel meer dan alleen het filmen, ik bedenk en schrijf het scenario, zorg voor de acteurs, de locaties en de regie. Gelukkig krijg ik daarbij wel hulp.” Hartevelt is lid van de Leidse filmclub LVSL

Filmclub
De LVSL is midden in de Tweede Wereldoorlog opgericht door de Leidse cineast Emile Timan en de bekende fotograaf Herman Kleibrink. Alle oorlogsellende kon hen er niet van weerhouden om bezig te zijn met hun passie: het vastleggen van beelden op film. Bijna 81 jaar later is de LVSL met ongeveer tachtig leden nu een van de grootste filmclubs van het land en nog altijd springlevend.

In het Sleutelstadprogramma Cultuur071 vertelt LVSL-voorzitter André van der Tuijn dat de vereniging elke week bij elkaar komt om te proberen de kwaliteit van het maken van films te vergroten. De LVSL trekt maar weinig jonge leden. “Erg jammer”, vindt Van der Tuijn dat. “Ook al film je alleen op je mobieltje, de technieken die je bij ons kunt leren, zijn voor iedereen relevant. Met wat meer kennis over bijvoorbeeld monteren, wint een smartphone-filmpje enorm aan kwaliteit”.

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×