Margot Slot van de bibliotheek Bollenstreek. (Foto: Maxime Kok)

Meevaller bibliotheek Oegstgeest wordt gedeeld

Het financiële voordeel dat bij de nieuwe huurovereenkomst van de bibliotheek Bollenstreek in Oegstgeest is ontstaan, zal opgedeeld worden. Donderdagavond heeft de gemeente Oegstgeest besloten om een deel van dit geld te investeren in de bibliotheek zelf en een deel in de wegen en bruggen van het dorp. Ook wordt er eenmalig een bedrag opzij gezet om aan de collectie te besteden.

Het Nederlandse polderen heeft gewonnen: de gemeente Oegstgeest is tot een compromis gekomen over het financiële voordeel van de bibliotheek Bollenstreek. De bibliotheek, gelegen aan de Lange Voort, houdt met een nieuw huurcontract 82.900 euro per jaar over in de begroting. De hoop was om dit volledige bedrag binnen de bibliotheek te investeren, maar de gemeente zag andere doelen voor dit geld.

Het compromis is het product van een dilemma binnen het college. In het coalitieakkoord is afgesproken dat financiële meevallers worden geïnvesteerd in het meerjarenonderhoudsplan van de gemeente. Hiermee wordt de infrastructuur van het dorp verbeterd. Maar de gemeente Oegstgeest wil ook de dienstverlening van de bibliotheek verbeteren. Om uit dit dilemma te komen is besloten om een deel van het bedrag opzij te zetten voor de bibliotheek. Dit plan wordt door zo goed als de hele gemeenteraad gesteund, alleen BvNL stemde niet in. Zij zien liever het hele bedrag naar de investeringen in de infrastructuur gaan.

Margo Slot van de bibliotheek Bollenstreek in gesprek met Maxime Kok.

Van de 82.900 euro per jaar mag de bibliotheek 20.000 euro per jaar gebruiken om de dienstverlening te verbeteren. Hiermee komt er ruimte vrij voor een extra werknemer of meer werktijd voor de huidige werknemers. “We hadden gehoopt op meer”, aldus Margo Slot namens de bibliotheek Bollenstreek. “Maar we kunnen in ieder geval onze bezetting nu op orde brengen waardoor we de werkdruk wat kunnen verlichten binnen de bestaande openingstijden.” Ook wordt er dit jaar eenmalig 55.000 euro geïnvesteerd in de bibliotheek waar zij zelf een bestemming voor mogen kiezen. “Dat kan gaan naar een nieuwe collectie, maar ook voor een kleine verbouwing van de bibliotheek”, zegt Slot. Het resterende bedrag van 62.900 euro zal worden ingezet voor het meerjarenonderhoudsplan van de gemeente.

Maatschappij Oegstgeest Politiek Bibliotheek Oegstgeest


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×