De pollen van een berk zijn verantwoordelijk voor veel hooikoortsklachten. (Foto: LUMC)

Bomenkompas helpt bij pollenbewuste keuzes

Bij de aanleg van woon- en werkgebieden is het belangrijk om niet te veel bomen te planten die sterke allergene pollen kunnen verspreiden. Dat zegt Letty de Weger, onderzoeker en bioloog van het LUMC. Ze heeft daarom het Bomenkompas ontwikkeld. Dit is een overzicht waarop de meest voorkomende bomen in Nederland zijn ingedeeld op basis van allergeniciteit.

Ongeveer 20 procent van de Nederlanders heeft last van hooikoorts. Zij kunnen ernstige luchtwegklachten krijgen als ze in een gebied met veel pollen wonen. Daarom is het belangrijk dat er niet te veel probleembomen bij elkaar worden geplaatst. Met het Bomenkompas hoopt De Weger dat er ‘pollenbewustere’ keuzes gemaakt worden door beleidsmakers en landschapsarchitecten. Zo komen de berk, els en hazelaar nu vrij veel voor op schoolpleinen of in woonwijken. Maar deze bomen scoren ook hoog op de lijst van allergeniciteit.

De Weger vindt het een goede zaak dat er veel groen komt in de woonwijken. “Alleen ontbreekt er vaak kennis over welke bomen hooikoortsklachten kunnen opwekken”, zegt ze. “Daardoor wordt er bij het inrichten van (nieuwe) leefgebieden nog niet altijd rekening gehouden met eventuele gevolgen voor hooikoortspatiënten.”

Het Bomenkompas is er niet alleen voor planners, ook particulieren kunnen het overzicht raadplegen. Die staat op de website van het LUMC.

Leiden Maatschappij Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×