(Foto: Diego Ouwerkerk)

Vrijwilligers zijn rode draad door springlevend Roodenburg

Leiden kent tientallen sportverenigingen. Als alles goed gaat, merken de leden niet wat er allemaal bij komt kijken om een club draaiende te houden. In zijn uitzendingen van Sport071 spreekt Diego Ouwerkerk met vrijwilligers die zich al jaren inzetten voor hun club. Dit keer is het de beurt aan Nouri Essoui van LV Roodenburg.

In het dagelijks leven leidt de goedlachse Nouri Essoui een taxibedrijf, de resterende uren brengt hij door op zijn cluppie uit Leiden Noord: LV Roodenburg. “De liefde voor deze club is onvoorwaardelijk, niet gek dat ik hier al bijna 35 jaar met veel plezier rondloop.” Essoui is nu hoofd jeugdopleiding bij de club.

De liefde voor LV Roodenburg ontstond al op hele jonge leeftijd. Nouri speelde eerst bij Leidsche Boys tot hij werd gevraagd om naar Leiden Noord te komen om daar zijn wedstrijden te gaan spelen. “Het tenue van Roodenburg, de mensen en het verhaal deden me besluiten over te stappen. Leidsche Boys was een ontzettend mooie, gezellige en warme club. Daar heb ik mijn eerste meters als voetballer mogen maken, totdat bij een oefenwedstrijd tussen Leidsche Boys en Roodenburg Jan Lovink mij vroeg de overstap te maken.”

Diego Ouwerkerk in gesprek met Nouri Essoui tijdens Sport071.

Naast voetballer werd Nouri op jonge leeftijd al trainer van de B3, een lichting waarvan sommige jongens het eerste van Roodenburg hebben gehaald. Samen met Michiel Huygens begon Nouri aan zijn eerste trainersklus. In de jaren daarop volgden meerdere jeugdteams om uiteindelijk aan de slag te gaan bij de senioren.

De club uit Leiden Noord heeft het niet altijd even makkelijk gehad en dreigde zelfs om te vallen. Door diverse clubmensen kon dit worden voorkomen. “Die onvoorwaardelijke liefde is echt niet normaal hier, iedereen draagt zijn steentje bij. Ook toen Roodenburg afgleed is er enorm veel werk verricht om dit uit eindelijk te kunnen voorkomen. De club is momenteel springlevend en dat is geweldig.”

Poppetjes
De club heeft de afgelopen jaren een cultuurverschuiving meegemaakt. De buurt veranderde, de spelers die vaak uit de Kooi kwamen, maakten plaats voor jongens met Marokkaanse en Turkse achtergrond. ”Persoonlijk vind ik die cultuurverschuiving wel meevallen”, countert Nouri. “Het is een moeilijk thema om te behandelen. Het is eigenlijk nog steeds hetzelfde, alleen zijn de poppetjes veranderd van kleur. We moeten daar niet zo zwaar aan tillen en het beestje gewoon bij de naam noemen. Hoe je het wendt of keert, we zijn nog steeds Roodenburg, de club van mouwen opstropen en keihard werken.”

Ouders hebben tegenwoordig een belangrijke rol binnen Roodenburg. Ouderparticipatie was bij de club lang een lastig onderwerp, ouders begrepen onvoldoende wat het verenigingsleven eigenlijk inhield. “De ouders hebben we een steeds belangrijkere rol binnen de club gegeven en we proberen ze eigenlijk bij alles wat de club doet te betrekken. Van een iftar tot Pasen en van Sinterklaas tot Kerst, we doen het allemaal, alleen nu met een extra sausje.”

Het vrijwilligerswerk is enorm belangrijk voor een sportvereniging, het is de rode draad door de vereniging. ”Het managen van vrijwilligers is een lastige taak. Ten eerste heb je ontzettend veel handen nodig om al het werk te verrichten binnen een vereniging”, zegt Essoui. “Daarbij heb je ook te maken met verschillende karakters en dat maakt het best wel lastig om al dat werk wat je moet verrichten als club om dat voor elkaar te krijgen. Op sommige vlakken schuurt dat af en toe, daar moet je als club voor zorgen dat de neuzen hoe dan ook dezelfde kant op wijzen. Het bestuur moet daarvoor zorgen.”

Op dit moment is Roodenburg weer springlevend, met 500 leden en staat de club er goed voor. “We proberen Roodenburg naar een nieuw level te brengen. (Toekomstige) leden raken alleen geïnteresseerd als het binnen de club goed is geregeld. Ook (nieuwe) trainers leiden we op om op de juiste manier training te geven. Met het vlaggenschip willen we in de toekomst weer hogerop komen. Met Mo Bougrine hebben we voor volgend jaar een trainer die dat kan bewerkstelligen. Het allerbelangrijkst vinden we binnen de club dat Roodenburg weer een plek wordt waar iedereen zich prettig voelt. Een bruisende club met gezelligheid, waar iedereen welkom is.”

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×