Verkenner Fred Teeven deed woensdag in Provinciale Staten verslag van zijn bevindingen. (Foto: Provincie Zuid-Holland)

Verkenner Teeven: Onderzoek coalitie BBB-VVD-GroenLinks-PvdA-CDA

Coalitieverkenner Fred Teeven heeft woensdag in de eerste vergadering van de Provinciale Staten van Zuid-Holland in de nieuwe samenstelling verslag gedaan van zijn bevindingen. Teeven werd na de Provinciale Statenverkiezingen door BoerBurgerBeweging (BBB) in Zuid-Holland gevraagd om de mogelijkheden te verkennen voor een nieuw provinciebestuur.

Teeven concludeert na gesprekken met alle fracties dat er twee coalities denkbaar zijn die een meerderheid van tenminste dertig zetels in Provinciale Staten halen. Een coalitie van BBB-VVD-GroenLinks-PvdA-CDA en een coalitie van BBB-VVD-CDA-JA21-PVV-SGP.

Hij adviseert om allereerst een coalitie te onderzoeken van de BBB, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA.

Woensdag werden ook de Statenleden geïnstalleerd. Van de 55 Statenleden die Zuid-Holland telt, zijn er 34 nieuw. Drie van hen zijn momenteel lid van het demissionaire college van Gedeputeerde Staten.

Commissaris van de Koning Jaap Smit pleitte er na de installatie van de nieuwe Statenleden voor om vooral geen dogmatische politiek te voeren maar voor ‘rekkelijkheid’ om uit de grote vraagstukken te komen die nu ook bij de provincie op tafel liggen. Dat zijn onder meer het klimaat en de stikstofdiscussie. “Er ligt een grote verantwoordelijkheid op de schouders van alle partijen want veel van de maatschappelijke vraagstukken liggen op het bord van de provincies.”

 

Politiek Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×