kaart-cartograaf-Leiden
Werk van de Leidse cartograaf Rosa Douma. (Foto: Rosa Douma)

Leidse cartograaf Rosa Douma zet Nederland op de kaart

De Leidse cartograaf Rosa Douma zet Nederland op de kaart. Niet zomaar, maar versierd met leuke verhalen. Maar de kaarten worden niet alleen versierd met dingen waar men trots op is, ook zaken die een beetje beschamend of raar zijn vindt Rosa perfect voor haar kaart. Op die manier wil ze onvergetelijke kaarten maken.

Over wat voor beschamende of eigenaardige dingen heeft ze het dan? ”Bijvoorbeeld het gemeentehuis in Hardenberg, dat de prijs heeft gewonnen voor het lelijkste gebouw van Nederland. En in Eext in Drenthe heb je een kabouteradoptiebos. Dat is een plek waar oude tuinkabouters die op straat belanden hun laatste dagen kunnen doorbrengen.”

Heel veel verhalen op een kaart. Hoe ben je op het idee gekomen? “Eigenlijk gaandeweg”, zegt Rosa. “Ik begon met de meest gangbare gebouwen in de Randstad zoals de Keukenhof, Erasmusbrug, Delfts blauw. Maar daarna kom je in Drenthe, in de Achterhoek, wat heb je daar? In Drenthe hunebedden ja, maar wat nog meer? Ik ging rondvragen en zo ontdekte ik heel veel leuke verhalen. Dingen die je niet zo snel kunt vinden op internet.”

Het is haar Sagrada Família, ze weet niet wanneer ze ermee klaar is. Ze weet ook niet of ze er ooit klaar mee gaat zijn. Wel is ze ondertussen bezig met andere dingen, met name in haar winkel. Ze wil haar portfolio uitbreiden door meer tijd te steken in bijvoorbeeld puzzels of privéopdrachten.

Ze moet binnenkort weg uit haar pop-upshop aan de Koornbrugsteeg. Deze kreeg ze te leen van de ijssalon, maar ze is optimistisch dat ze spoedig weer een plek zal vinden. Je kunt hier de collectie van Rosa Douma bekijken.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×