Begraafplaats Groenesteeg. (Foto: Chris de Waard)

Leiden heeft onderhouds- en uitbreidingsplannen klaar voor stadsgroen

De gemeente Leiden heeft het onderhoud voor twee bijzondere parken voor de komende vijftien jaar vastgelegd in beheerplannen. Het gaat om Het Plantsoen en de historische Begraafplaats Groenesteeg.

Beide parken zijn een gemeentelijk monument. Het Plantsoen werd in 1834 aangelegd naar een ontwerp van toenmalig stadsarchitect Salomon van der Paauw. Ook het ontwerp van Begraafplaats Groenesteeg is van zijn hand, overigens net als de overkapping van de Koornbeursbrug.

In Leiden zijn in de hongerwinter van 1944-1945 bijna alle bomen (93 procent) gekapt om voor warmte te zorgen. In Het Plantsoen is twintig procent toen blijven staan, omdat dat bomen waren die toen al zo dik waren dat ze niet zomaar omgezaagd konden worden. Acht procent van de bomen in het Plantsoen is zelfs van voor 1930. Ook op het terrein van Begraafplaats Groenesteeg staat een aantal heel bijzondere bomen, waaronder de ruim tweehonderd jaar oude beuk die tot de dikste bomen van ons land behoort.

Wethouder Ashley North vertelt over de versterking van het groen in de stad en het beheer van de twee meest bijzondere parken.

Hoofdstructuur
De ‘Groene Hoofdstructuur’ zoals Leiden de combinatie van de belangrijkste groene gebieden en aders noemt, wordt de komende jaren ook versterkt. De afgelopen jaren begon dat proces met de aanleg van het Singelpark. Daar moet nu een tweede groene ring bijkomen die de buitenwijken gaat verbinden. Het moet al met al een belangrijke bijdrage gaan leveren aan  de biodiversiteit en zorgen voor een ‘klimaatrobuuste’ stad.

Het Singelpark en die nieuwe groene ring worden door de gemeente ook wel omschreven als fietswiel. Daarin horen ook spaken en zo worden de belangrijke verkeersaders genoemd die tussen de twee parkringen lopen. Ook die ‘spaken’ worden de komende jaren vergroend. Als voorbeeld daarvan noemt North de Langegracht. Daar is in de middenberm een park aangelegd met wandelpaadjes. In de nabije toekomst volgen onder andere de Churchilllaan, de Lammenschansweg en de Willem de Zwijgerlaan. Die laatste door het Park de Zwijger dat op een overkluizing van de weg aangelegd moet worden.

Duurzaamheid Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×