Gerda van den Berg. (Foto: Sleutelstad)

Gerda van den Berg is eerste vrouwelijke voorzitter HVOL

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van 27 maart is Gerda van den Berg benoemd tot voorzitter van de Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL). Voor het eerst in de ruim 120 jaar dat de vereniging bestaat vervult een vrouw deze functie. De vacature ontstond op 15 juni, toen bekend werd dat Steven Engelsman zijn functie om gezondheidsredenen ter beschikking stelde. Sindsdien nam Jan-Jaap de Haan het voorzitterschap tijdelijk waar.

Van den Berg is zeer betrokken bij de stad. Zij was onder meer directeur van Woningcorporatie De Sleutels, raadslid en wethouder Financiën, Welzijn en Onderwijs bij de gemeente Leiden. Van den Berg heeft in Leiden gestudeerd en woont in de Leidse binnenstad. Verder is zij actief bij het Rode Kruis, Vereniging Het Plantsoen, en is toezichthouder bij het primair onderwijs in Oegstgeest en bij de Stichting Heilige Geest- of Arme Wees- en Kinderhuis in Leiden. Van den Berg: “Nu ik met pensioen ben bij De Sleutels heb ik wat meer tijd om via de HVOL een bijdrage te leveren aan het behoud van het erfgoed van onze mooie stad.”

Plannen
In het Sleutelstadprogramma Cultuur071 vertelt Van den Berg over de plannen waarmee de vereniging aan de slag is.
“We willen bijvoorbeeld de verdwenen stadspoorten opnieuw beleefbaar maken, misschien door een tool op de smartphone of via projecties”, aldus Van den Berg.

De HVOL heeft als doel de kennis van de geschiedenis van Leiden en directe omgeving te bevorderen en het culturele erfgoed te beschermen. Van den Berg: “Zeker in mijn tijd als directeur van De Sleutels heb ik de impact van Oud Leiden ervaren. Dankzij de inzet van de HVOL zijn er vele historische stukjes stad bewaard gebleven, bijvoorbeeld tijdens het grote renovatieproject in de Kooi.” Van den Berg doet in de uitzending ook een oproep aan de luisteraars om lid te worden van de HVOL, want voor weinig geld kan je deelnemen aan excursies, lezingen bijwonen, ontvang je het jaarboekje, vierkeer per jaar het Oud Leiden-tijdschrift en maandelijks de digitale nieuwsbrief.


Gerda van den Berg over haar voorzitterschap van HVOL (deel 1).


Gerda van den Berg over haar voorzitterschap van HVOL (deel 2).

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×