De Stadsgehoorzaal in Leiden. (Foto: Cor Klein)

Stadsgehoorzaal presenteert programmering klassieke muziek

Met de programmering klassieke muziek 2023/2024 haalt de Stadsgehoorzaal, met ruim vijftig concerten, muziek van over de hele wereld naar Leiden. “We hebben geprobeerd een mooi en divers programma samen te stellen, hoewel dat eigenlijk vanzelf ging”, zegt Susanne Lammers, programmeur klassieke muziek bij de Stadsgehoorzaal, in het Sleutelstadprogramma Cultuur71. “En natuurlijk zijn er komend seizoen ook weer de bekende onderdelen, zoals de koffieconcerten op zondag en ‘Scheiden van de markt’ op zaterdagmiddag”, aldus Monique Aalbers, hoofd programma, marketing en kaartverkoop.

Openingsconcert
Muziek is, zeker in deze toch wel sombere tijden, van niet te onderschatte belang. In het voorwoord bij het programma voor het nieuwe seizoen schrijft Lammers: ‘Muziek overbrugt, verbroedert, verzacht, verblijdt en zet ons aan het denken. Luister en ontmoet de wereld, ontsnap aan het hier en nu, laat je prikkelen en troosten, maar bovenal geniet’.
En er valt komend seizoen veel te genieten volgens Lammers en Aalbers. Lammers: “Ik zou eigenlijk alle concerten wel willen bijwonen, maar er zijn natuurlijk hoogtepunten. Ik kijk bijvoorbeeld erg uit naar het openingsconcert op 13 september. Dan komt sopraan Jeanine de Bique naar Leiden om aria’s van onder andere Purcell en Händel te zingen. En zij is echt geweldig.”

Actuele thema’s
Lammers en Aalbers geven aan dat er veel aandacht is voor actuele thema’s, zoals de positie van de vrouw, de impact van onze ecologische footprint en ook de opwarming van de aarde. Lammers: “In december komt bijvoorbeeld Ralph van Raat naar Leiden. Tijdens zijn concert zal weerman Peter Kuipers Munneke uitleg geven over het weer in relatie met de verandering van het klimaat en Ralph speelt daar toepasselijke muziek bij.” Het is een van de voorbeelden van bijzondere combinaties, waarvan er in 2023/2024 meer zijn te zien in de Stadsgehoorzaal.


Monique Aalbers en Susanne Lammers over klassieke programmering Stadsgehoorzaal (deel 1)


Monique Aalbers en Susanne Lammers over klassieke programmering Stadsgehoorzaal (deel 2)

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×