Presentatoren Bart Jan Westerduin en Paco Busteros León over Amerikaanse sporten met een Leidse twist. (Foto: Gerry van Bakel)

Pilgrim Nation over maartgekte universiteitsbasketbal: March Madness

March Madness is de naam waaronder de finale van het ‘college basketball’ in de Verenigde Staten te boek staat. En daarom ruim aandacht voor dit toernooi in Pilgrim Nation, het programma over Amerikaanse sporten. Maar eerst een terugblik op het officieuze WK honkbal.

Vanwege de deelname van veel profs uit de Major League kon worden gezegd dat er misschien wel acht dreamteams op het toernooi World Baseball Classic stonden, dat wordt georganiseerd door de MLB. Het Nederlandse team vertrok met grote verwachtingen, maar moest na de groepsfase naar huis.

Uiteindelijk stonden Japan en de Verenigde Staten in de finale en zij maakten er een thriller van met de gedroomde apotheose aan het slot. Shohei Ohtani (Japan) pitchte de laatste bal op de Amerikaan Mike Trout. Ohtani gooide Trout met drie slag uit en de overwinning in het toernooi was voor Japan. Opmerkelijk detail: Ohtani en Trout zijn teamgenoten bij de Los Angeles Angels.

Hoewel het alweer een maand geleden is dat de Super Bowl is gespeeld is er genoeg aan de hand in de NFL. De draft nadert en de free-agency periode is op 15 maart geopend. Aanleiding voor presenatoren Paco Busteros León om de opvallendste transfers te bespreken. En ze stelden enigszins teleurgesteld vast dat er echt helemaal geen Tom Brady-nieuws was. De fameuze quarterback is echt gestopt.

Het derde kwart van de uitzending begon met een college tradition, in dit geval bij de basketballers van UCLA, de Universiteit van Californië in Los Angeles. Het is daar zo geregeld dat nieuwe studenten instructiefilmpjes krijgen hoe te juichen en hun team aan te moedigen bij wedstrijden.

UCLA won maar liefst elf keer het nationale kampioenschap in het basketbal en dus is het een kleine stap naar March Madness, het jaarlijkse basketbaltoernooi voor de nationale titel. Ten tijde van de uitzending waren zowel de mannen-als het vrouwentoernooi bij de Sweet Sixteen, de laatste 16.

Bij de vrouwen is de enige vraag, wie kan South-Carolina stoppen. Het team is al bijna twee jaar ongeslagen. Opvallend was de run van Ole Miss, die eerst Gonzaga met vriendin van de show Maud Huijbens uitschakelde en daarna de nummer 1 geplaatst Stanford naar huis stuurde.

Bij de mannen ligt het toernooi helemaal open. Bij de Sweet Sixteen waren alle nummer 1-geplaatsten uitgeschakeld en zij de FAU Owls de Cinderella van het toernooi. Zij versloegen de andere Cinderella en publiekslieveling Fairleigh Dickinson (die daarvoor de nummer 1-geplaatst Purdue uit het toernooi hadden geknikkerd).

Ook werd nog kort de NBA besproken, de play-offs komen in zicht. De vraag is wie zijn er al zeker, wie maken nog kans. Opvallend in het rijtje zijn de Sacramento Kings, waarvan de belangrijkste claim to fame is dat Eric Heiden daar teamarts is geweest.

Tot slot nog een snelle blik op de XFL, de andere league van American Football. Een soort Keukenkampioenschap, maar het spel wordt beter en ook de toeschouwersaantallen neem toe. Er zijn enkele interessante andere spelregels dan bij de NFL, maar de coaches en spelers zijn nog zoekende hoe die het best te benutten.

Voor het eindsignaal nog snel een radio- en televisietip, de Netflixdocumentaire Bill Russel, over de grootheid van de Boston Celtics.

De volgende uitzending van Pilgrim Nation, met een Europese primeur, is op woensdag 19 april.

Leiden Sport Pilgrim Nation


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×