(Foto's: Marjolein Altena)

Bergen van ontspoorde treinstellen begonnen

Bergingsbedrijf Mammoet is maandagmiddag begonnen met het bergen van de wagons van de ontspoorde trein in Voorschoten. Dat gaat vooralsnog voorspoedig.

In de afgelopen drie dagen is er in een recordtempo een tijdelijke weg aangelegd over het land van boer Van Vliet, inclusief vier bruggen. Dat was noodzakelijk om het zware materieel op de juiste plek voor de berging te krijgen.

Er is een sloot gedempt en er zijn overkluizingen gemaakt om de aanwezige waterleiding te beschermen. De tijdelijke weg is eerder klaar dan verwacht en de opstelplaats voor de kranen die de treindelen weg gaan takelen is gereed. Een werktrein heeft de spoorstaven geleverd voor het herstelwerk. Dit start meteen na de berging.

Een zware hijskraan van de Hijs- en Transportfirma Mammoet takelde in de loop van de middag van Tweede Paasdag in de stromende regen de twee treinonderdelen weg. “Deze delen worden op een later moment op een SPMT (Self Propelled Modular Transporter) geladen. Dat voertuig met veel wielen voert ze later af, waarna ze op diepladers worden overgeladen”, vertellen Corne Woestenberg en Justin Vreugdenhil van Mammoet.

Het team van Mammoet heeft ook tijdens de Paasdagen doorgewerkt. “Op zich zijn we dat wel gewend maar dit ongeluk is wel heel bijzonder”, zeggen de mannen. Het derde treindeel werd eerst opgetild, zodat daar een nieuw draaistel onder gezet kon worden. De wielen daarvoor zijn maandag aangeleverd. Vervolgens wordt dit deel, samen met het vierde treindeel over de verbogen rails naar de niet beschadigde rails getild. Van daaruit worden de treinstellen verder afgevoerd richting Den Haag.

Hoe lang de takelwerkzaamheden gaan duren is nog niet bekend. “Dat is helemaal afhankelijk van het weer”, zegt Martijn de Graaf van ProRail tegen mediapartner Voorschotense Krant. “Van de regen hebben we geen last, maar als het hard gaat waaien, moeten we stoppen.” Het is de bedoeling om de klus in een week te klaren. “Maar of 18 april gehaald gaat worden, is nog niet zeker. Het is tot nu toe snel gegaan en als we in dit tempo kunnen doorwerken, is dat realistisch. Maar dan moet er echt niets tegenzitten.” De Graaf verwacht dat het wegrijden van de treinstellen niet veel verkeersoverlast gaat opleveren. “Waarschijnlijk moet de Papelaan een paar keer dicht maar dan gaat het om tien minuten, per keer meer niet.”

112 Sleutelstad Voorschoten Treinongeluk bij Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×