In een besloten bijeenkomst werd vandaag stil gestaan bij het treinongeluk van 4 april 2023. (Foto's: Paul van Wezenberg)

Blijvend kunstwerk ter herdenking treinongeval Voorschoten

Het treinongeval in Voorschoten gebeurde vandaag precies een jaar geleden en daar werd in een besloten bijeenkomst met omwonenden en belanghebbenden bij stilgestaan. De Voorschotense burgemeester Nadine Stemerdink onthulde een blijvend kunstwerk aan het Geestwoningpad langs het spoor.

De onthulling werd onder meer bijgewoond door commissaris van de Koning Jaap Smit, omwonenden, vertegenwoordigers van ProRail, NS, BAM, politie en Veiligheidsregio Hollands Midden. Ook het Voorschotense college van burgemeester en wethouders was aanwezig.

Ongeval
Dinsdag 4 april 2023 vond rond 3.30 uur in de ochtend een ernstig treinongeval plaats bij station Voorschoten. Daarbij waren een bouwkraan, een goederentrein en een passagierstrein betrokken. De bouwkraanbestuurder van aannemer BAM kwam om het leven. In de passagierstrein zaten ongeveer vijftig reizigers, van wie er dertig gewond raakten.

Omwonenden en hulpverleners
“Op een dag als vandaag zijn we in gedachten bij kraanbestuurder Martin en zijn nabestaanden. Leed dat niet is te bevatten”, zegt burgemeester Stemerdink. “Maar laten we ook denken aan de vele hulpverleners die zich midden in de nacht naar Voorschoten haastten. Aan de omwonenden aan de ene kant van het spoor, die hun deuren openden om de lichtgewonden op te vangen. En aan boer Freek in de stal aan de andere kant van het spoor. Aan al die mensen die zich over de reizigers ontfermden.”

Kunstwerk
Het kunstwerk dat de burgemeester onthulde, is een lessenaar van roestkleurig cortenstaal met een zwart-witfoto van de verongelukte treinstellen, gezien vanuit de lucht. Een QR-code verwijst naar de informatiepagina www.voorschoten.nl/treinongeval. Het kunstwerk staat bij de drie berkjes aan het Geestwoningpad, waar omwonenden en hulpverleners in de nacht van het ongeval een omgekeerde picknicktafel als loopplank plaatsten.

Maatschappij Voorschoten Treinongeluk bij Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×