(Foto: Chris de Waard)

Gemeentelijke wachtlijst voor gratis koelkasten

De drie ton die de gemeente eind vorig jaar uittrok om Leidenaren met een minimuminkomen aan een nieuwe koelkast te helpen, is al helemaal gereserveerd. Iedereen die recht had op de energietoeslag van 1.300 euro kreeg een brief van de gemeente Leiden met een waardebon van driehonderd euro voor een energiezuinige koelkast. Dat bleek donderdagavond tijdens de vergadering van de raadscommissie Werk en Middelen.

PvdA-raadslid Esmee van Meer vroeg wethouder Yvonne van Delft tijdens de vergadering naar de stand van zaken rond de koelkastregeling. De partij heeft signalen gekregen dat mensen zich in de schulden steken om zo’n nieuwe koelkast te kopen. Een grote koelkast voor een heel gezin kost namelijk al snel meer dan de beschikbare driehonderd euro en dus kloppen mensen soms bij familieleden aan om het resterende bedrag bij te lenen. Ook hoorde Van Meer dat mensen het inwisselen van de digitale voucher soms ingewikkeld vonden en voor hulp aanklopten bij buurthuismedewerkers die daar al veel tijd in hebben gestoken.

Van Delft kende de signalen eerder nog niet, maar erkende bij de voorbereiding van de vergadering van donderdag dat die er inderdaad zijn. Zo’n 6.500 huishoudens kregen de brief met waardebon en dat waren er dus een stuk meer dan de 3.000 minima die er gebruik van konden maken. De gemeente trok er namelijk drie ton voor uit. De regeling is inmiddels overtekend en er is een relatief bescheiden wachtlijst van 54 huishoudens die ook een koelkast hadden willen aanschaffen via de regeling.

Het budget is nu helemaal opgebruikt, en alleen als de komende tijd niet iedereen binnen de gestelde termijn van twee maanden de voucher gebruikt om een nieuwe koelkast te kopen, komen mensen van de wachtlijst alsnog in aanmerking.

Van Delft beloofde nog om te gaan kijken of Leiden de regeling kan uitbreiden door er meer geld voor beschikbaar te stellen.

Duurzaamheid Leiden Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×