Dansende koeien in Zoeterwoude. (Foto: Kaasboerderij Captein)

Het is lente: de koeien dansen in de wei

Voor sommige veehouders is de lente pas echt begonnen als de koeien weer buiten in het weiland grazen. Dit weekend was het voor de meeste veehouders in onze regio zover. Na een winter in de stal mochten de koeien weer naar buiten. Traditioneel waren de dieren uitzinnig en gingen ze ‘dansend’ de wei in.

Het natte voorjaar zorgde ervoor dat het tot op het laatste moment spannend was of het weiland er klaar voor was. Donderdagavond dacht Karin van Veen dat de koeien nog even moesten wachten. “Het gras is klaar om te groeien, maar de grond is nog zo nat. Dat duurt nog wel even”, zei ze toen. Na twee zonnige dagen werd in ‘De Weipoort’ van Zoeterwoude zaterdag toch besloten om de staldeuren open te zetten. “Goede ideeën ontstaan vaak op het laatste moment”, grapt Frank Captein van Kaasboerderij Captein hierover.

Kort na de familie Captein besloot ook de familie Verboon om de koeien uit hun winterverblijf te laten. Zondag volgden de ‘dames’ van Boerderij Boterhuys aan de Zijldijk in Warmond. Ongetwijfeld volgen de andere boeren ook in de komende dagen. Veel boerderijen stellen hun erf open voor geïnteresseerden die de koeiendans met eigen ogen willen zien.

Maatschappij Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×