Wethouder Ashley North en KPN woordvoerder Bartho Boer. (Foto: Robbert Beurse)

Aanleg glasvezelnetwerk in Leidse binnenstad gestart

Wethouder Ashley North en de Chief Corporate Communications & CSR van KPN, Bartho Boer, hebben maandagochtend de eerste schop in de grond gezet voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in de Leidse binnenstad. In anderhalf jaar tijd worden alle huizen en bedrijven voorzien van een snelle internetaansluiting.

In andere Leidse wijken zijn telecomaanbieders al flink aan het graven, maar de voorbereidingen voor de aanleg van glasvezel in het centrum van de Sleutelstad vroegen extra aandacht. “Dit is echt een huzarenstukje. Leiden heeft veel grachten, bruggen en oude gebouwen. Dat is wel even iets anders dan kabeltrekken in een nieuwbouwwijk. Daar gingen gedegen voorbereiding en een bodemonderzoek aan vooraf”, legt Boer na de feestelijke start uit.


Wethouder Ashley North en KPN woordvoerder Bartho Boer over de start van glasvezel in het Leidse centrum.

De graafwerkzaamheden zullen voor overlast bij bewoners, ondernemers en bezoekers zorgen. Dat is volgens de opdrachtgevers niet te voorkomen. Toch belooft KPN dat dit hooguit een dag duurt. “De stoep gaat open, glasvezel wordt in een geul gelegd en aan het einde van een werkdag gaat alles weer dicht”, weet Boer.

Met een snelheid van enkele honderden meters per dag worden alle straten in de komende periode voorzien van een glasvezelkabel. “Daarna gaan we alle huizen aansluiten. Daarvoor wordt per huishouden een afspraak gemaakt. Als alles volgens plan verloopt is dan eind 2024 iedereen aangesloten.”

Klimaat Wethouder Ashley North is enthousiast over de aanleg van een glasvezelnetwerk in de binnenstad. “Wij vinden het belangrijk dat mensen in Leiden prettig kunnen wonen en werken. Betrouwbaar, stabiel en duurzamer internet hoort hier bij”, zegt hij.

Vrij
Binnenstadbewoners zijn niet verplicht om klant bij KPN te worden. “Onze inwoners zijn natuurlijk vrij om zelf te weten of ze een abonnement afnemen, maar iedereen krijgt een aansluiting tot in zijn huis. Op die manier voorkomen we dat de straat weer open moet als iemand besluit om glasvezelinternet te nemen”, legt North uit.

De gemeente heeft met KPN afgesproken dat er, ondanks de snelheid van werken, goed op wordt gelet dat de straat weer op dezelfde manier wordt teruggelegd zoals voor de werkzaamheden. “We vinden het belangrijk dat onze mooie openbare ruimte dezelfde kwaliteit houdt en het uiterlijk bewaard blijft”, zegt North hierover.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×