Koorleden Matilde Zijp en Frank Harmes vertelen in Cultuur071 over het lustrumconcert van Lingua Musica.

Leids Kamerkoor laat gedicht van voormalig stadsdichter op muziek zetten voor Lustrumconcert

Het gedicht ‘Zo heb ik Leiden lief’ van voormalig stadsdichter van Leiden Wouter Ydema is op muziek gezet door de jonge Leidse componist Ingmar Janssen. Het gezongen liefdesverhaal over de grachten en parken, de markt en de klokken van Leiden wordt op zaterdag 22 april uitgevoerd door het Leids Kamerkoor Lingua Musica tijdens het lustrumconcert ‘De Verwondering’ in de Herengrachtkerk.

In het Sleutelstadprogramma Cultuur071 vertellen koorleden Matilde Zijp en Frank Harmes over het lustrumconcert dat al twee jaar geleden in de planning stond, omdat Lingua Musica in 2021 veertig jaar bestond. Zijp: “We hebben voor dit jubileumconcert aan Ingmar Janssen een opdracht verstrekt om muziek te componeren bij het bekende gedicht van Wouter Ydema.” Harmes: “Het is ontzettend leuk om zo’n tekst te mogen zingen. Vooral ook door de verschillende sfeerbeelden in het gedicht, dat kan je heel beeldend zingen.”

Klimaatverandering
Het koor zingt verder twee Nederlandstalige werken van Pieter van Duick, waarvan een over het opstijgen van het eerste vliegtuig in Nederland. Zijp: “Een ander lied dat we in het Nederlands zingen is de ‘Ballade over de geschiedenis der tegenwoordige tijden’, een compositie van Daan Manneke op tekst van Susanne Metaal.” Harmes vult aan dat het een lied is over de onverschillige houding van de mens tegenover de klimaatverandering. “Helaas een heel actueel thema.”

Verder staan er echte koorklassiekers op het programma, zoals ‘Stabat Mater’ van Rheinberger, ‘Magnificat’ van Arvo Pärt, ‘Let’s do it’ van Cole Porter, ‘Due Madregali’ van Hendrik Andriessen en een lijflied van het koor, ‘Les Fleurs et les Arbres’ van Camille Saint Saëns. Hoewel het koor gewoonlijk hun repertoire a capella ten gehore brengt, is er tijdens het jubileumconcert – dat onder leiding staat van Sarah Elias – instrumentele begeleiding door Paul van der Werf op piano, Herman Lodder op orgel en het ensemble ‘Strijklicht’ op strijkinstrumenten.

Jubileumconcert ‘De Verwondering’ van Lingua Musica vindt zaterdag 22 april plaats om 20.00 uur in de Herengrachtkerk, Herengracht 68 te Leiden.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×