Maikel Stolwijk (links) werd in Rotterdam 2e bij het NK40+. (Foto: Martin Stolwijk)

Maikel Stolwijk op podium bij Marathon Rotterdam, vizier op Leidse hardloopevenementen

Met een PR van 2.29.01 is Maikel Stolwijk gisteren tweede geworden op het NK 40+ tijdens de marathon van Rotterdam. Nu staat zijn vizier op de Singelloop in Leiden en natuurlijk de Leiden Marathon. ‘Stollie’, zoals Stolwijk ook wordt genoemd, was in 2021 de eerste geboren en getogen Leidenaar die de Leiden Marathon op zijn naam schreef.

De liefde voor het hardlopen zat er al vroeg in, want zijn vader liep ook hardloopwedstrijden. Van het een kwam het ander en ook zoon Maikel werd gepakt door het hardloopvirus. “Het werd er met de paplepel ingegoten. Mijn vader liep marathonwedstrijden en de laatste 100 meter sprintte ik mee. Naarmate ik ouder werd en ook voetbalde, werd ik uitgedaagd om een hardloopwedstrijd mee te doen. Ik vond het geweldig, sindsdien ben ik verknocht aan het hardlopen.”

In Leiden staan er twee hardloop evenementen op het programma, de Singelloop op 21 april en de Leiden Marathon 14 mei. “In Leiden hebben we zelfs drie hele mooie loopafstanden, je vergeet de Gouden Spike”, zegt Stolwijk. “Ook een waanzinnig evenement. De Singelloop is door de jaren nog weleens veranderd. Een gezellig evenement, waar ook echt hard wordt gelopen. Zelf ben ik meer van de Leiden Marathon. Ik houd van het warme weer en na afloop sta je gemoedelijk een biertje te doen met de mensen die je in eerste instantie aanmoedigden. Dat is toch geweldig.”

Diego Ouwerkerk sprak in Sport071 met Maikel Stolwijk over de komende hardloopevenementen.

Trots
In de coronaperiode in 2021 werd Stolwijk winnaar van de Leiden Marathon. Het deelnemersveld kende toen minder internationale toppers dan gebruikelijk en de Leidenaar pakte zijn kans. “Mijn titel staat in de boeken, niemand kijkt meer in welke omstandigheden er is gewonnen. Ik geniet er nog steeds van, een droom die werkelijkheid werd en daar ben ik nog steeds verschrikkelijk trots op. Verder blijf ik wel met beide benen op de grond.”

De voorbereiding op een hardloopevenement is volgens Stolwijk van essentieel belang. Het bijschaven van de techniek en ervoor zorgen dat je op de dag zelf klaar bent. “Je bent het hele jaar wel bezig met trainen, eigenlijk zit je nooit stil. Zo’n 3,5 maand van te voren gaan je schema’s er anders uit zien. Mijn trainer Bram Wassenaar maakt samen met Han Kulker dan schema’s die meer gefocust zijn op de langere duur. Je bent eigenlijk het vermogen aan het vergroten, de afstanden worden langer.”

Op de vraag of hij nog tips heeft voor beginnende of gevorderde hardlopers heeft Stolwijk wel een antwoord klaar. “Dat is simpel: probeer ervan te genieten! Zorg ervoor dat je een beetje voorbereid bent en ga niet te hard van stapel.”

 

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×