Burgemeester Fred van Trigt 'reanimeert' een pop. (Video: Robbert Beurse)

Zoeterwoude heeft sluitend AED netwerk: burgerhulpverleners gezocht

Zoeterwoude heeft vanaf deze week een sluitend AED netwerk. Dit betekent dat er in vrijwel de hele gemeente altijd een reanimatieapparaat op maximaal 500 meter afstand beschikbaar is. De gemeente doet nu een oproep aan alle inwoners om zich aan te melden als burgerhulpverlener en verzorgt een gratis opleiding. Burgemeester Fred van Trigt gaf dinsdagochtend zelf het goede voorbeeld en ‘reanimeerde’ een pop in de hal van het gemeentehuis.

De burgerhulpverleners zijn nodig om de AED te bedienen. “Als je ziet dat iemand onwel wordt bel je 112 en start je met reanimeren. De centrale roept direct drie burgerhulpverleners in de omgeving op. Zij zetten de AED (Automatische Externe Defibrillator) in om de hartslag van het slachtoffer weer op gang te krijgen”, legt Van Trigt uit.


Burgemeester Fred van Trigt over het sluitend AED netwerk in Zoeterwoude.

Aanmelden
Op dit moment zijn er in Zoeterwoude 78 mensen die bij een oproep gecertificeerde hulp kunnen bieden. “Dit zijn er veel te weinig. Daar komt nog bij dat er 40 burgerhulpverleners zijn waarvan het certificaat is verlopen of de gegevens incompleet zijn. We hebben dus echt mensen nodig die een opfriscursus willen doen of zich aanmelden als nieuwe burgerhulpverlener”, zegt Van Trigt.

Door voldoende AED’s en hulpverleners stijgt de kans dat iemand met een acute hartstilstand overleeft van 9 procent naar 17 procent. Geïnteresseerden voor de gratis reanimatiecursus kunnen zich vanaf 24 april 2023 aanmelden via de website van Energiek Zoeterwoude.

Maatschappij Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×