Leidse leerlingen vieren vrijdag de Koningsspelen op 40 voetbalvelden en 24 schoolpleinen (Foto's: Robbert Beurse)

6.646 Leidse leerlingen doen mee aan Koningsspelen

Aan de tiende editie van de Koningsspelen doen komende vrijdag 6.646 leerlingen van 24 Leidse basisscholen mee. Deze sport- en speldag wordt op maar liefst 40 voetbalvelden en 24 schoolpleinen georganiseerd.  Studenten van het mboRijnland en het voortgezet onderwijs begeleiden de activiteiten.

Van het mboRijnland werken er 350 studenten mee. De opleidingen Sport & Bewegen en Social Work begeleiden de activiteiten. De studenten van de opleiding Veiligheid zorgen ervoor dat al die leerlingen hun fiets kwijt kunnen en zich veilig tussen de sportvelden verplaatsen. Ook Verpleegkunde-studenten doen mee. Zij assisteren het Rode Kruis bij de EHBO. De samenwerking tussen het primair, voortgezet, middelbaar en hoger beroepsonderwijs en de verbindende rol van mboRijnland maken de Koningsspelen in Leiden uniek.

Examens tijdens Koningsspelen

Hans Kallenberg, docent Sport & Bewegen mboRijnland en initiatiefnemer Koningsspelen Leiden: “Voor de studenten is het belangrijk om de Koningsspelen mee te maken. Ze leren hoe een organisatie zo’n groot evenement uitvoert. Studenten ervaren in de praktijk hoe het is om met kinderen een hele ochtend op te trekken en verschillende spelletjes te doen. Sociale vaardigheden zijn in deze tijd erg belangrijk. Vaak staan studenten sceptisch tegenover het begeleiden van een sportdag. Ze moeten vroeg beginnen en daardoor vaak eerder hun bed uit dan gewoonlijk. Maar als ze de sportdag hebben begeleid zien ze wel waarom het opdoen van praktijkervaring zo waardevol is.”

Er doen zelfs studenten examen tijdens de Koningsspelen, vult Kallenberg aan. Zo’n vijftig tweedejaars studenten van de opleiding Sport & Bewegen doen examen in het organiseren van een kleinschalig evenement, het zogenaamde B1-K2-examen. “Dus voor de opleiding Sport & Bewegen is dit ook een belangrijk momentje”.

De Leidse wethouder Fleur Spijker  (onderwijs) opent de Koningsspelen vrijdag 21 april om 9.00 uur. Honderden basisschoolleerlingen dansen de openingsdans ‘ZiggZagg’ op het hoofdveld van voetbalvereniging Sporting Leiden onder leiding van de dansklas van het Leonardo College. Daarna wacht de kinderen een groot aantal sport- en spelactiviteiten. Door kinderen met elkaar te spelen en sporten draagt de Koningsspelen bij aan verbinding, sportiviteit en een gezonde samenleving.

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×