In de Heemtuin in Leiderdorp bloeit de paarse schubwortel. Dat is een parasitaire plant die groeit aan de voet van bomen als elzen, wilgen en hazelaars. Zijn wortels maken zich vast aan de wortels van de boom en tappen vocht en voedingstoffen af.
De term parasiet heeft een ongunstige klank, maar zijn bloei staat te boek als een klein jaarlijks lentefeestje. “Deze parasiet is juist gewenst”, vertelt Jasper Klapwijk, beheerder van de Heemtuin. “Ten eerste omdat hij weinig schade aanricht aan zijn gastheren, ten tweede omdat al die paarse bloemen een spectaculair gezicht zijn.”
De eerste bloemen verschijnen meestal in maart, als de sapstroom van de bomen op gang komt. Na mei verdwijnt de schubwortel weer, waarna hij het jaar daarop weer opduikt. Hij wordt ook wel prachtschubwortel genoemd. Zijn Latijnse naam is Lathraea clandestina.
Amstelveen
Jasper Klapwijk: “De prachtschubwortel die in onze tuin groeit, is in de jaren tachtig geschonken door de Heemtuin van Amstelveen. Toen het plantje in Leiderdorp was gepoot, leek het aanvankelijk geen kans te maken. Na een paar jaar verschenen plotseling toch de eerste bloemen.”
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907