(Foto's: PR)

Turkse moskee is klaar voor het Suikerfeest

Het eind van de vastenmaand voor moslims is bijna in zicht. Ook in Leiden zijn moslims druk in de weer met de voorbereidingen voor het Suikerfeest. Mensen staan soms al dagenlang in de keuken om te bakken en te koken. Maar hoe vanzelfsprekend is een prijzig feest nog met de hoge inflatie.

Tijdens de ramadan is het volgens de islam extra belangrijk om aardig te zijn voor de medemens. Het Platform Turkse Zelforganisaties zamelt met vier andere organisaties, waaronder de moskee Mimar Sinan in Leiden, voedsel in voor de voedselbank, in het kader van ramadan. “We vragen of mensen vooral halal voeding willen doneren, want veel mensen eten koosjer, vegetarisch of veganistisch. Aangezien dat soort producten vaak schaars zijn, willen we dat juist doneren”, stelt Emine Guney, die namens het Platform Turkse Zelforganisaties de voedselpakketten inzamelt.

Inkopen
Ondanks de inflatie ziet Omar van slagerij Mabroek zijn klanten nog steeds flink geld uitgeven voor het feest: “In plaats van één kilo vlees in een normale week wordt het al gauw drie tot vier kilo vlees voor het Suikerfeest, en baklava en zoete koekjes worden ook in veelvoud ingeslagen.” Omdat het eind van de ramadan in de lente valt, verwacht Omar dat er veel gebarbecued wordt. Niet alleen eten wordt groots gekocht, nieuwe kleren horen er ook vaak bij. “We zijn nog even aan het shoppen zodat we er straks feestelijk uitzien”, vertellen twee voorbijgangers.

Alles wordt duurder
Vrijgevigheid hoort bij de vastenperiode maar mensen schenken in deze dure tijden wel minder, merkt Guney. “Normaal gesproken kwamen mensen met een hele doos, nu komen ze met een paar pakketjes.” Raar vindt zij dat niet: “Een jerrycan olijfolie is bijna tien euro duurder ten opzichte van vorig jaar.”

Kinderen krijgen volgens haar nog altijd nieuwe kleren voor het Suikerfeest maar ook dat is wel soberder geworden. “Vroeger kreeg je een hele outfit, nu is dat vaak gereduceerd tot een enkel item.” Maar het Suikerfeest is alle uitgaven dubbel en dwars waard, vindt Omar.  “We hebben de hele maand gevast, dus het is altijd bijzonder om het eind van deze periode te vieren met alle vrienden en familie. Daar hoort ook veel lekker eten bij.”

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×