Ook dit jaar ontsteekt burgemeester Henri Lenferink met de fakkeldrager het bevrijdingsvuur. (Foto: Emile van Aelst)

Ondernemersvereniging HerenDoeza organiseert ook dit jaar een bevrijdingsfeest

Ondernemersvereniging HerenDoeza organiseert op donderdag 5 mei in de Heren- en Doezastraat in Leiden het jaarlijkse bevrijdingsfeest en -braderie. Volgens organisator Nelly Brands is het ‘een dag waarop mensen vooral veel lol moeten maken’.

“Veertig jaar geleden ontstond er in de Doezastraat het idee een kindervrijmarkt te organiseren op 5 mei. Er gebeurde in Leiden maar weinig op die dag en het is juist heel belangrijk om bij vrijheid stil te staan”, vertelt Brands, bestuurslid van ondernemersvereniging HerenDoeza en verantwoordelijk voor de programmering. De kindervrijmarkt was een succes en werd steeds verder uitgebreid. “Op dit moment hebben we al vier podia met uitgebreide programmering, talloze kramen van winkeliers uit de Heren- en Doezastraat, terrassen en een kindervrijmarkt.”

Nelly Brands vertelt over de bevrijdingsbraderie in de Dinsdagavond met Robbert.

De bevrijdingsbraderie begint dit jaar op de Herenstraat bij de Koninginnelaan en eindigt op de Doezastraat met terrassen en een podium met diverse optredens. Rond het middaguur wordt traditiegetrouw het bevrijdingsvuur aangeboden aan burgemeester Lenferink door de hardlopers van Roadrunners. Ook kan Brands alvast verklappen dat de hardlopers door twee legervoertuigen vergezeld worden naar de Doezastraat. “Op een daarvan neemt hopelijk burgemeester Lenferink zelf plaats.” Het hoofdpodium van het evenement staat voor Karalis, maar ook bij Kapsones, Pizzabakkers, De Vriend, Passion Food en Scheffer’s Verfhuis zijn verschillende muzikale acts.

Vanwege de herinrichting van het Van der Werfpark vindt de Kindervrijmarkt dit jaar plaats in de Raamsteeg, van 10.00 tot 17.00 uur. Ook is er voor de kinderen dit jaar weer een rondvaart op de theaterboot verzorgd door Fields of Wonder, vanaf de steiger in het Van der Werfpark. “Dit theatergezelschap is veel bezig met de actualiteit. Het gaat dan ook over diversiteit, wat ook weer met vrijheid te maken heeft. De vrijheid om te mogen zijn wie je bent”, vertelt Brands.

Laatste keer
Ondanks het grote succes is dit misschien wel het laatste jaar dat Nelly Brands de organisatie op zich neemt. “Ik ben al 38 jaar betrokken in de activiteitencommissie en al 20 jaar als hoofd programmering. Het is ongelofelijk leuk, maar kost veel tijd en het is tijd voor verjonging en vernieuwing”, vertelt ze. Eigenlijk was het de bedoeling dat dit haar laatste jaar zou zijn, maar er is nog geen opvolging. “Al zijn er wel geruchten”, voegt ze toe.

 

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×