De Breestraat tijdens Koningsdag in 2022. (Foto: Emile van Aelst)

Het (bijna) complete programma van Koningsdag in Leiden en omgeving

Op donderdag 27 april kleurt heel Nederland weer oranje om de verjaardag van Koning Willem Alexander te vieren. Ook in Leiden en de regio is er weer genoeg te doen tijdens Koningsdag. Hier onder een greep uit de vele activiteiten die er georganiseerd worden.

Koningsnacht
Dit jaar kan er ook op Koningsnacht flink feest gevierd worden. Zo kun je terecht op het Lammermarktplein voor het Maximaal Schuren Festival, Goeie Koningsnacht op het Hooglandse Kerkplein of het nieuwe Koningsnacht op de Garenmarkt. Al deze evenementen zijn van 19:00 uur tot 01:00 uur.

Leiden
In Leiden heeft de Oranjevereniging dit jaar weer een uiteenlopend programma georganiseerd. Zo vindt de kindervrijmarkt plaats bij de Hooglandse Kerkgracht en Breestraat van 10:00 uur tot 16:00 uur. Langs de markt vind je ook muzikale talentjes, waarvoor het Gouden Petje wordt uitgereikt op het Stadhuisplein om 13:15 uur. En er is voor kinderen weer de kinderkermis op de Beestenmarkt, poppenkast op de Koornbeursbrug en de Kinderspelen bij ’t Gerecht.

Ook kan er flink gefeest worden; op de Koningskade aan de Boommarkt van 13:00 uur tot 21:0o uur, bij het Koningsfeestje op de Lammermarkt van 12:00 tot 23:00 en tijdens Goeie Koningsdag op het Hooglandse Kerkplein van 14:00 uur tot 23:00 uur. Nieuw dit jaar is de Koning Tribute op de Garenmarkt, een koninklijk eerbetoon aan een aantal van de grootste bands en zangers die ooit hebben bestaan. Ook vindt vanaf 20:00 uur het Koningsdagconcert plaats in de Hartebrugkerk.

Behalve in het centrum worden er ook festiviteiten georganiseerd in verschillende wijken. Zo hebben de Professoren- en Burgemeesterwijk, Cronestein, Zuid-West 100, Lage Mors, Stevenshof en Speeltuin Westerkwartier hun eigen programma’s met vrijmarkten en muziek.

Meer informatie over koningsdagfestiviteiten en het volledige programma in Leiden is te vinden op de website van de Oranjevereniging Leiden.

Leiderdorp
In Leiderdorp begint het programma om 09:00 uur bij de Dorpskerk, met een optreden van DC Dance Party en de aubade, om 9.30 uur. Vanaf 10:00 uur is er feest in het Oude Dorp en om 12:30 uur vindt er een culturele manifestatie plaats in de Dorpskerk. Rond 13:30 begint het Oranje-toernooi van Club de Pétanque ‘De Boulende Stier’, waarvan de winnaar om m17:00 uur de Oranjebeker ontvangt. Meer informatie over het programma en de activiteiten is te vinden op de website van de Oranjevereniging Leiderdorp.

Oegstgeest
In Oegstgeest wordt de verjaardag van de koning om 09:30 uur afgetrapt bij het Park Gemeentehuis, waar de traditie van het verstrekken van koffie en krentenbollen wordt voorgezet. Hierna wordt de vlag gehesen, de aubade gebracht en beginnen de kinderspelen. Ook is er een kinderkermis, openluchtschaken en begint om 12:30 uur het middagfeest bij de Hofdijck. ’s Middags vindt ook een nieuw evenement plaats: de 1e Wielerronde van Oegstgeest en de 17e Detom Dikke-Banden-Race. Het programma wordt verder aangevuld met verschillende muzikale optredens en een silent disco. Het volledige programma vind je hier.

Voorschoten
In Voorschoten beginnen ze om 07:00 uur  met de kindervrijmarkt in de Schoolstraat en Treubplein. De Koningsdagoptocht begint om 10:45 uur vanaf de Roubosplaan en komt om 11:30 samen bij het Cultureel Centrum. Ook worden er sportieve evenementen georganiseerd: het sport- en spelevenement OranjeExpeditie in het Berkhoutpark en het Touwtrektoernooi in de Voorstraat. Vanaf 16:30 uur zijn er verschillende Koningsdagoptredens in de Voorstraat, en jongeren tussen 12 en 16 jaar kunnen vanaf 20:00 uur naar de OranjeFrisParty in sporthal de Vliethorst. Het volledige programma kan je downloaden op de website.

Zoeterwoude-dorp
Hoewel het programma in Zoeterwoude-dorp op Koningsnacht al begint met een Oranjebingo, Koningsklaverjassen en Koningsdarten, wordt er ook op Koningsdag een uitgebreid programma aangeboden. De dag begint met een Koningsontbijt om 08:30 uur in Ons Huis, gevolgd door een officiële opening door de burgemeester en de kinderspelen op het terrein van SJZ. Vanaf 11:00 uur is er bij Eetcafé Landzicht een rommelmarkt voor ouderen en kinderen verkopen van 12:00 uur tot 15:00 hun spulletjes op de kindervrijmarkt bij de Klaverhal. Vanaf 15:00 uur tot 21:00 uur vindt het Oranjefestival plaats in en om De Meester met live muziek en ook kan er in Eetcafé Landzicht genoten worden van een avond met John Melody. Bewoners hebben een flyer in de bus gekregen met het volledige programma.

Zoeterwoude-Rijndijk
In Zoeterwoude-Rijndijk wordt er in een rondom de Eendenkooi ook van alles georganiseerd. Om 12:30 uur wordt de dag geopend, waarbij gedecoreerden worden voorgesteld door burgemeester Fred van Trigt. Daarna begint voor kinderen het springkussenfestival en kunnen zij naar de knutseltafel of glittertattoo’s laten zetten. Voor de volwassenen kan er vanaf 15:00 uur ingeschreven worden voor het Tonknuppelen. De hele middag zal DJ & Zanger Ray de muziek verzorgen. Het volledige programma bekijk je hier.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×