Sociaal werker van Incluzio Joke Berg (links) en gespreksleider Marijke Kleijn. (Foto: Sleutelstad)

Belangrijke les bij het Alzheimercafé: 'Trek op tijd aan de bel en praat erover'

‘Trek op tijd aan de bel en praat erover’, dat is de gouden tip die bezoekers van het Alzheimercafé bijna elke bijeenkomst meekrijgen. Die bijeenkomsten zijn iedere tweede donderdagavond van de maand in SBO De Vlieger aan de Boerhaavelaan in Leiden. Op donderdag 13 april stond het onderwerp ‘sociaal wijkteam’ op de agenda.

Het Alzheimercafé wil een ‘kroegachtige sfeer’ creëren waarin mensen met dementie en hun naasten elkaar kunnen ontmoeten een drankje en een hapje. De livemuziek verhoogt de stemming. Gemiddeld genomen worden deze avonden bezocht door zo’n dertig personen, waaronder een aantal echte stamgasten. Gespreksleider Mandy Visser: “Zo hebben we iemand die al acht jaar komt en die is inmiddels zelf bijna een professional geworden.” Daarnaast zijn er ook altijd weer nieuwe bezoekers die worden verwelkomd.

Thema’s
Naast de ontmoeting met elkaar staat er elke keer een thema op de agenda waarover een gastspreker iets komt vertellen. Een werkgroep met leden uit verschillende organisaties stellen een programma samen van tien bijeenkomsten. Alle werkgroepleden brengen daarbij kennis en contacten vanuit hun eigen organisatie mee, zodat – naast de terugkerende thema’s als ‘wat is dementie’ en ‘hoe ga je om met onbegrepen gedrag’ – er ook steeds nieuwe onderwerpen aan bod komen. Zo gaat het in mei over ‘Dilemma’s bij dementie’ en is het thema in juni ‘Ik red het thuis niet meer’.

Wijkteam
Op 13 april was het thema het ‘sociaal wijkteam’. Sociaal werker van Incluzio Joke Berg was te gast en werd door gespreksleider Marijke Kleijn geïnterviewd over de werkwijze van het Sociaal wijkteam. Het regelen van zorg en ondersteuning is behoorlijk ingewikkeld, met verschillende aanbieders, indicaties en vergoedingen. Daarom is het goed dat er een laagdrempelige plek is, waar mensen met vragen terecht kunnen. Al blijkt deze avond ook dat het wijkteam in elke gemeente nét weer iets anders is georganiseerd. Toch moet dat mensen niet weerhouden. Marijke Kleijn: “Ga er gewoon heen met je vraag en twijfel niet. Stel je vraag, want je weet dat je daar op weg geholpen wordt.”

Op tijd
Bij het sociaal wijkteam merken sociaal werkers vaak dat mensen te laat aan de bel trekken, waardoor er in korte tijd opeens veel hulp moet worden ingeschakeld. Mensen die zorgen voor iemand met dementie hebben vaak niet in de gaten wat ze allemaal doen. Ondanks dat er steeds meer over dementie bekend wordt, rust er nog een taboe op en vinden veel mensen het moeilijk om hulp te vragen. De zorg wordt geleidelijk zwaarder en daardoor kan het soms ineens teveel worden. Mandy Visser: “Bij elk thema vragen we om een gouden tip en negen van de tien keer is dan het antwoord: Trek op tijd aan de bel en praat erover.”

Voor meer info over de activiteiten: kijk hier op de agenda

 

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×