Zeven Oegstgeestenaren zijn vandaag onderscheiden door burgemeester Emile Jaensch. (Foto: Birgit Disseldorp)

Zeven Oegstgeestenaren onderscheiden voor hun maatschappelijke inzet

Zeven Oegstgeestenaren zijn vandaag onderscheiden door burgemeester Emile Jaensch. De plechtigheid begon om 10 uur in het gemeentehuis. De meeste gedecoreerden waren daar door hun familie met een list naar toe geleid. De verrassing was dan ook groot dat zij een lintje kregen van de burgemeester.

De volgende inwoners kregen een onderscheiding:

Hilgen Margaretha Smit-Boersma. Onderscheiding: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Mevrouw Hilgen Smit stond aan de wieg van het nieuwe beroep van verpleegkundig specialist en heeft baanbrekend werk verzet voor de professionalisering van dit vak. Zelf oefent zij dit vak sinds 2007 uit in de GGZ. Zorgen dat mensen mee kunnen doen, dat hun talenten en vaardigheden benut worden en ze kunnen uitgroeien tot kundige professionals. Dat is een rode draad in het werk en de vrijwilligersfuncties van mevrouw Smit. Dat deed zij tussen 2008 en 2014 als bestuurslid van de afdeling Verpleegkundig Specialisten van de landelijke beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden (V&VN), als plaatsvervangend Lid College Specialismen Verpleegkunde bij V&VN (2009 – 2014) en als voorzitter van de Begeleidingscommissie Leergang Strategie & Positionering. Ook was zij actief in het bestuur van het Fund for Excellence van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en in het bestuur van de Stichting Vrienden van het Conservatorium. Sinds 2021 zet mevrouw Smit zich in voor de Ithaka Academie die mensen helpt om een passende baan te vinden. Zij doet dit als lid van de Raad van Advies.

Johanna Jacoba Ploem-Zaaijer. Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Mevrouw Joke Ploem zet zich sinds 1988 in voor de Nierstichting. Ze begon als collectant maar werd al snel bestuurslid van het collectecomité. Ze regelt al decennialang de jaarlijkse collecte in Oegstgeest. Ook is zij al meer dan twintig jaar actief voor ProParte, de vereniging van hoogleraren en hun partners en de voorloper daarvan: Vrolec. Daarnaast was mevrouw Ploem van 1997 – 2001 lid van het algemeen bestuur van K&O Oegstgeest en speelde zij een cruciale rol bij de ‘doorstart’ van het Dorpscentrum Oegstgeest. Zij was onderdeel van de groep mensen die in actie kwam toen de Protestantse Gemeente Oegstgeest het Gemeentecentrum wilde afstoten. Deze initiatiefgroep wist in twee jaar tijd het bestaansrecht van dit dorpscentrum aan te tonen en een goed draaiende vrijwilligersorganisatie op te tuigen. Tot op de dag van vandaag is mevrouw nog altijd actief in het dorpscentrum.

Maria Pijpers-van der Meer. Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Ria Pijpers startte in 1996 met haar vrijwillige werkzaamheden als vertrouwenspersoon voor bewoners van de zorgcentra Rustenborch en Hofwijck in Oegstgeest. Tegenwoordig Rustenborch/Van Wijckerslooth Marente. Dat doet zij tot op de dag van vandaag. Zij staat de bewoners al decennialang bij met raad en daad. Helpt hen als ze zorgen of klachten hebben. Daarnaast helpt ze ook bij activiteiten (koffie, sjoelen, handwerken, buffetten, uitstapjes), is ze lid van de Cliëntenraad en zit ze in de redactie van de bewonersbladen. Ze stond de bewoners bij tijdens de verhuizingen van de zorgcentra en bleef zich ook ten tijde van de coronapandemie meerdere dagen per week inzetten voor de bewoners in de zorgcentra.

Siebe Riedstra. Onderscheiding: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Meneer Siebe Riedstra begon zijn loopbaan in het openbaar bestuur in 1986 op het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen. In 1993 verruilde hij dit ministerie voor dat van Verkeer & Waterstaat, alwaar hij in 2009 benoemd werd tot Secretaris-Generaal. Hij fuseerde dit ministerie met dat van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieu tot het huidige ministerie van Infrastructuur en Milieu. Vervolgens ging hij als SG aan de slag op het ministerie van Justitie en Veiligheid nadat de toenmalige minister, staatsecretaris en secretaris-generaal waren gesneuveld op de bonnetjesaffaire. Afgelopen najaar sloot hij zijn carrière af als directeur van ABDTOPConsult, een adviesgroep van topambtenaren. Naast deze veeleisende banen was Riedstra ook altijd actief buiten zijn ministerie. Voor Progressief Oegstgeest vervulde hij vele bestuursfuncties. Hij was voorzitter van het bestuur van Openbaar Onderwijs Oegstgeest. Commissaris van Woningstichting Ons Doel. Voorzitter van de Raad van Commissarissen van Parnassia Groep. Betrokken bij Neerlands Diep, PBLQ, de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur en het Multicultureel Netwerk Rijk. Tot slot coachte hij ook enkele jaren het hockeyteam van zijn zoon.

Belinda Paulina Frederiks-Verbeek. Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Mevrouw Belinda Frederiks was in totaal 16 jaar en 9 maanden een zeer actieve voorzitter van buurtvereniging Buitenlust. Ze heeft zich ingezet als taalcoach voor Vluchtelingenwerk Oegstgeest. En is tot op de dag van vandaag als bestuurslid betrokken bij de lokale afdeling van Veilig Verkeer Nederland. Zij overlegt periodiek met vertegenwoordigers van de gemeentelijke diensten en andere belanghebbenden over de verkeersproblemen in het dorp en zij coördineert de verkeerseducatie voor de basisscholen. Dit doet zij naast haar werk als Sociaal Makelaar en rijschoolhouder.

Hanni van Bellen-Jonas. Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Mevrouw Hanni van Bellen is inmiddels 29 jaar als vrijwilliger actief bij de Oegstgeester Golfclub. Ze draait bardiensten, zorgt voor het groen en organiseert het jaarlijkse Van Wijckerslooth Toernooi. Tot 2021 was ze ook via de Stichting Vervoer en Recreatie betrokken bij Van Wijckerslooth. Van Bellen was 26 jaar actief voor de stichting die uitstapjes voor cliënten organiseert en hen rijdt naar de dagbesteding. Een derde organisatie waar van Bellen veel tijd en energie insteekt is Fietsmaatjes. Als coördinatrice en secretaresse koppelt zij Fietsmaatjes aan gasten, en zorgt ze dat er een leuke klik tussen die twee is. Ook weet zij met haar enthousiasme veel Oegstgeestenaren over te halen ook op de duo-fiets te stappen.

Sophia Alida Mathilde Fatima Sjoukes. Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Mevrouw Fieke Sjoukes is over een periode van 42 jaar vrijwel altijd als vrijwilliger actief. Dat begon in haar studententijd als mantelzorger voor een doofblinde oud-tante. Vervolgens was zij bestuurlijk of op andere wijze actief betrokken bij de kerken die zij bezocht en bij de scholen die haar beide zonen bezochten. Sinds 2006 tot op heden is zij als juriste onbezoldigd lid van de Stichting Klachtencommissie Kinderopvang. En sinds 2014 is zij een actief collegelid binnen het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente in Oegstgeest waar zij verantwoordelijk is voor de portefeuille personeelszaken.

Maatschappij Oegstgeest


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×