De laadpaaldichtheid is het grootst in Leiderdorp. (Foto: Thomas Erents)

Leiderdorp heeft grootste laadpaaldichtheid per huishouden in de regio

Zuid-Holland heeft de beste dekking als het gaat om laadpalen voor elektrische auto’s. Er zijn minder dan vier elektrische auto’s per laadpaal, terwijl in Drenthe er per laadpaal ruim tien auto’s zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep West in samenwerking met de NOS, andere regionale omroepen en het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het CBS heeft Nederland in vakjes van 500 bij 500 meter opgedeeld. De overheid heeft tot doel gesteld om in elk vierkantje waar minimaal 125 huishoudens wonen minimaal één openbare laadpaal te hebben. Maar dat lukt nog lang niet overal. In Voorschoten en Wassenaar is de spreiding van de laadpalen het meest optimaal. Volgens het CBS staat in deze twee gemeenten in elk vakje van 500 bij 500 meter een of meerdere laadpalen.

De ‘laadpaaldichtheid’ is het grootst in Leiderdorp, namelijk 59 huishoudens per laadpaal. Op enige afstand volgen de gemeente Wassenaar en Oegstgeest met 66 en 67 huishoudens per laadpaal. Ook Voorschoten ligt met 74 huishoudens per openbare laadpaal ruim onder de door de overheid vastgestelde voorlopige norm. Ter vergelijking: Leiden telt 112 huishoudens per laadpaal en Zoeterwoude 117 huishoudens per laadpaal.

Het aantal openbare laadpalen voor elektrische auto’s in de Leidse regio is in amper twee jaar tijd gestegen van 700 (2021) naar 1.100 in het eerste kwartaal van dit jaar.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Regio Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×