overvaller juwelier aangehouden
De overvaller werd een paar uur na de overval aangehouden door de politie. (Foto: Regio15)

Juwelier zet achtervolging in na overval: 'Kreeg pistool op mijn buik gericht'

“Toen ik bij de etalage stond om sieraden te pakken, trok hij ineens een pistool. Met zijn linkerhand richtte hij het wapen op mij terwijl hij met zijn andere hand begon te graaien in de etalage.” De eigenaar van juwelier en antiquair De Gouden Eeuw in Oegstgeest is nog steeds aangeslagen na wat hem afgelopen zaterdag overkwam. Een overvaller drong zijn winkel binnen en had het op sieraden gemunt.

Armbanden
“De zaak was net twee uur open toen er bij de voordeur een man verscheen”, blikt de ondernemer terug. “Direct nadat ik hem binnenliet wandelde hij naar de etalage om iets aan te wijzen.” Wat er daarna gebeurde is voor de juwelier, die nu zeven jaar eigenaar is van het bedrijf, nog maar nauwelijks te bevatten. De overvaller richtte een pistool op de juwelier terwijl hij snel een aantal armbanden uit de vitrine griste. Ook had hij het gemunt op de spullen van de eigenaar.

“Hij richtte het wapen op mijn buik. Hij is alles bij elkaar ruim twee minuten binnen geweest. Ik heb doodsangsten uitgestaan, maar dat heb ik niet laten merken. Toen hij de winkel uitliep heb ik heel even gewacht en ben ik achter hem aan gerend.”

Achtervolging
Ruim een kilometer lang achtervolgde hij de overvaller die er zonder vluchtauto vandoor ging. “Ik ben steeds aan de andere kant van de weg blijven rennen en heb zo goed mogelijk geprobeerd om afstand te houden.” Terwijl de politie via de telefoon door de juwelier op de hoogte werd gebracht, lukte het de dief uiteindelijk om te ontsnappen.
“Bij het bos ben ik hem uiteindelijk kwijtgeraakt en heeft de politie me opgevangen met een auto. Ik ben toen gelijk met hen teruggereden naar mijn zaak en heb daar de camerabeelden laten zien.”

Niet veel later slaagde de politie erin om met behulp van de politiehelikopter en politiehonden een man te arresteren. Volgens de politie gaat het om een 36-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. “Op dit moment zit de verdachte nog vast, hij wordt dinsdag voorgeleid. Of de overval is gedaan met een vuurwapen moet nog blijken uit verder onderzoek.”

Verwerken
De overval heeft op de handelaar veel impact. Ondanks dat er in zijn winkel camera’s hangen en hij een speciale voordeur heeft, kan de man nog maar moeilijk verwerken wat hem is overkomen. “Dat je zomaar een pistool op je gericht krijgt is moeilijk te bevatten. Het spookt nog continu door mijn hoofd en het is gewoon echt heel erg.”

Aan stoppen denkt hij niet, wel is hij nog alerter op wie in de toekomst zijn zaak binnenkomt. “Werken als een juwelier brengt risico’s met zich mee, dat is nu opnieuw duidelijk geworden. Uiteindelijk ben ik er goed vanaf gekomen en heb ik enorm veel geluk gehad. Anderzijds realiseer ik mij ook dat het nog veel fouter had kunnen aflopen.”

De overvaller werd een paar uur na de overal door de politie aangehouden. Hij had zich verstopt in een tuin.

Maatschappij Oegstgeest


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×