(Foto: Chris de Waard)

Opkomst koningsdagfeest grote tegenvaller: zestig procent bleef thuis

Voor het eerst vond op Koningsnacht- en dag een evenement plaats op het Garenmarktplein in Leiden. De organisatoren van het feest op de Lammermarkt besloten het feest, na de grote drukte van vorig jaar, groter aan te pakken en ‘Koning Tribute’ naar het Garenmarktplein te brengen. Maar met een no-showpercentage van zestig procent was dat misschien iets te enthousiast. “Dat we dit niet vaker zo moeten doen, is wel duidelijk”.

Koning Tribute is volgens organisator Bas Schreuder een evenement voor de wat oudere doelgroep. “Met allerlei verschillende tributebands. Van Queen tot ABBA tot Doe Maar. Maar al snel bleek dat de kaartverkoop van het evenement niet zo goed liep als verwacht.” Volgens Schreuder heeft dit meerdere redenen: “Waar we tegen aan liepen, is dat al snel bleek dat men niet wilde betalen voor het evenement. Leidenaren zijn verwend met gratis programma’s in de stad. Bovendien is alles in de evenementenbranche duurder geworden en hebben mensen minder te besteden. Daar hebben alle evenementen in het land last van.”

Gratis kaartjes
En dus werd besloten het Koning Tribute evenement gratis te maken. “Liever een vol plein met bierdrinkende mensen die geen kaartje hebben betaald, dan een halfvol plein met mensen die wel een kaartje hebben betaald”, aldus Schreuder. Na overleg met gemeente en politie werd afgesproken te werken met gratis kaartjes, zodat er wel een inschatting gemaakt kon worden over het aantal bezoekers. Het plein kent namelijk een maximale capaciteit. Dat leek een goede zet, want de kaarten vlogen de deur uit.

No-show
Toch bleef uiteindelijk de drukte uit. “Het was ’s avonds snel koud. Dit zagen we terug op het plein en ook in de omzet”, vertelt Schreuder. Ook bij de koningsdagevenementen op de Lammermarkt was dit te merken en viel de opkomst tegen. “Daarnaast hebben de gratis kaartjes bij Koning Tribute ook een keerzijde, mensen komen sneller niet opdagen, maar we konden niet meer kaartjes uitgeven dan dat we plek hadden. We waren uiteindelijk bijna uitverkocht, maar er was een no-show percentage van bijna zestig procent. Uiteindelijk werd besloten de deuren ook te openen voor mensen zonder kaartje, maar dat had ik liever vanaf het begin al gedaan.”

Donatie
Schreuder blikt positief en trots terug op het evenement, maar geeft wel aan dat het niet meer rendabel is zulke evenementen gratis te organiseren. Uiteindelijk hebben de ‘kopers’ van een gratis kaartje na afloop van het evenement een mail gekregen met de vraag te doneren, zodat het evenement ook volgend jaar georganiseerd kan worden. “Er komen al wat donaties binnen en ook berichten van mensen die het heel gaaf vonden. Die zijn bereid om vooraf te betalen en snappen dat dit niet gratis kan. Maar dat bewustzijn moet nog meer groeien in de stad”, zegt Schreuder.

Of een tekort aan donaties een financiële strop betekent, is nog niet duidelijk. Schreuder: “We zijn net klaar met de afbouw en zijn alles aan het inventariseren en berekenen. Uiteindelijk is het ook een ondernemersrisico, helaas hoort dat er bij. Maar, dat een gratis evenement zo niet meer kan en er iets moet veranderen, is pijnlijk duidelijk geworden.”

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×