Mickel van Leeuwen prepareert de maanvis. (Foto: Robbert van Cleef)

Opzetten enorme maanvis Naturalis bijna klaar: ‘Het is fascinerend’

De enorme maanvis die eind 2021 aanspoelde op Ameland is klaar voor een tweede leven in museum Naturalis in Leiden. Het opzetten van de enorme vis is bijna afgerond, en dat is deze week nog te zien bij Naturalis. Daarna komt Nemo, want zo heet de maanvis, in de collectie van het museum.

“Mensen vinden het een fascinerende vis”, zegt conservator Martien van Oijen van Naturalis. “Vooral omdat hij er zo gek uitziet met die gestrekte vinnen.” Het museum heeft inmiddels zeven opgezette maanvissen en vier skeletten in de collectie. “Maar je wil er natuurlijk altijd meer hebben, omdat je de variatie binnen een soort wil bepalen.”

Deze maanvis is een enorm exemplaar, een van de grootste die Naturalis nu heeft. Het prepareren van de maanvis is dan ook een enorme klus. “Het bloederige gedeelte, het villen is al achter de rug”, zegt preparateur Mickel van Leeuwen van Naturalis. Op een plek waar bezoekers van het museum het kunnen zien werkt hij nu aan het daadwerkelijke opzetten van de vis. “De huid is helemaal gelooid en die trekken we nu zo goed mogelijk over het kunstlichaam.”

Opwarming
Volgens Van Oijen spoelen er steeds meer maanvissen aan in Nederland. “Vroeger was dat vrij zeldzaam maar nu spoelen er ieder jaar wel maanvissen aan. En dat heeft ongetwijfeld te maken met de opwarming van de zee.”

De maanvis komt ondanks zijn enorme afmetingen niet in de tentoonstelling van Naturalis. “We hebben er al een staan en hebben hier niet zo heel veel ruimte”, legt Van Oijen uit. “Dus als hij klaar is zal hij wel even geëxposeerd worden maar daarna verhuist hij naar de wetenschappelijke collectie zodat wetenschappers van verschillende vakgebieden onderzoek kunnen doen.”

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×