(Tekening: Eric Coolen)

Tot 17 september iedere zondag concerten in de Leidse Hout

Al meer dan 25 jaar treden op het podium van de Waterlelie in de Leidse Hout vele soorten ensembles op: harmonieorkesten, brassbands, fanfares, swingbands, maar ook koren. Meestal amateurmusici uit Leiden of de buurgemeenten en incidenteel ook optredens van professionals. De gratis toegankelijke concerten worden georganiseerd door de vrijwilligers van de Vereniging Vrienden van de Leidse Hout en vinden tot en met 17 september elke zondag plaats van 13.30 uur tot circa 15.30 uur.

Divers
In het Sleutelstadprogramma Cultuur071 vertelt Werner Hendriks, organisator van de concerten, dat het aan de inzet en het enthousiasme van de ensembles te danken is dat er ook dit jaar weer twintig weken achtereen optredens kunnen plaatsvinden. Hendriks: “We hebben dit seizoen 26 ensembles te gast. Overigens is het geen probleem om voldoende muzikanten te interesseren om bij ons op te treden. We hadden voor dit seizoen 45 belangstellenden, dus het probleem is meer de selectie wie we een plekje kunnen bieden. Ook dit jaar is het programma weer heel divers, van Keltische muziek tot het Oost-Europa Koor en van het Jeugd Symfonieorkest tot een klarinetensemble.”

Nieuw-Leven
Het nieuwe seizoen wordt afgetrapt door ‘Nieuw-Leven’, een harmonieorkest met de respectabele leeftijd van 105 jaar. Ingeborg Bijdevaate, alt saxofoniste bij de muziekvereniging, zegt dat het optreden in de Leidse Hout op 7 mei heel toegankelijk zal zijn. Bijdevaate: “We spelen van licht klassiek tot swingende jazz. Het publiek zal gedurende ongeveer anderhalf uur een heel gevarieerd programma te horen krijgen, van Glenn Miller en Charles Aznavour tot Aladdin.”

Populair
Cristiana Kat, lid van het ‘Waterlelie-team’, vertelt wat er allemaal komt kijken om de optredens mogelijk te maken. “De werkzaamheden variĆ«ren van het klaarzetten, schoonmaken en weer opbergen van alle stoeltjes, tot het verzorgen van de koffie, thee en andere drankjes. De stoeltjes tevoorschijn halen en weer opbergen moet gebeuren onder het podium en dat is een zware klus.” Gelukkig gaat dat veranderen vult Hendriks aan: “De huidige berging is niet alleen onhandig, ook zijn de Waterlelie-concerten zo populair geworden, dat de stoelenberging onder het podium inmiddels te klein is. We hopen binnenkort de vergunning te ontvangen voor een nieuwe ruimte, die zal worden gecombineerd met een groot speeltoestel, en een veel grotere bergmogelijkheid zal hebben.”


Waterlelie-team vertelt in Cultuur071 over de concerten (deel 1).


Waterlelie-team vertelt in Cultuur071 over de concerten (deel 2).

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×