Urashimatarō, de vissersjongen collage. (Afbeelding: Gebroeders Miedema/ Video: Roeland van Wely en Hans Stauttener)

Blote haas steelt de show in SieboldHuis

Een witte haas kreeg eens ruzie met een groep haaien. Die rukten vervolgens zijn vacht eraf. Zo begint een van de vele dierenverhalen in de nieuwe tentoonstelling Japanse fabels door de Gebroeders Miedema in Japanmuseum SieboldHuis. Kunstenaars Harry, Hessel en Peter Miedema hebben hiervoor speciaal twintig Japanse verhalen met dieren en demonen in de hoofdrol opgetekend, waaronder De witte haas uit Inaba.

De werken op papier zijn gemaakt met pastel, houtskool, contékrijt of kleurpotlood. De Japanse verhalen draaien vaak om karma waarbij goede daden beloond worden en de slechte daden bestraft. De moraal is vaak overduidelijk. Dat sommige verhalen simpel zijn, geeft de tentoonstelling een gevoel van vrolijke luchtigheid. Met de blote haas loopt het overigens goed af. Hij krijgt zijn vacht terug. En degene die hem daarbij helpt, die trouwt natuurlijk met de prinses.

Voor kinderen biedt het Japanmuseum SieboldHuis een gratis speurtocht. De tentoonstelling is in het museum te zien tot en met 27 augustus 2023.

Werk van de Gebroeders Miedema op de tentoonstelling Japanse fabels door de Gebroeders Miedema

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×